3 feiten over het PKS

Werk je met medewerkers uit het buitenland? Dan heb je vast al gehoord over het Prijs-Kwaliteitssysteem (PKS) dat vanaf 1 januari 2025 wordt ingevoerd voor de huisvesting van deze medewerkers. Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie, maar helaas schiet de kwaliteit van hun huisvesting nog vaak tekort. Met onder andere het nieuwe PKS komt daar verandering in. In deze blog informeren we je over wat het PKS precies inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

Weinig tijd? We leggen je de basis uit in 30 seconden!

Wat is het PKS?

Het Prijs-Kwaliteitssysteem is in het leven geroepen om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Dit initiatief bouwt voort op de adviezen van de commissie Roemer uit 2020, die o.a. voorstelde om de werk- en huurovereenkomst te scheiden, zodat arbeidsmigranten minder afhankelijk worden van hun werkgever. Het doel van het PKS is om de kwaliteit en kosten van de huisvesting inzichtelijk en meetbaar te maken, zodat de huisvestingskwaliteit omhoog gaat.

Het systeem is in samenwerking met sociale partners, gemeenten en huisvesters ontwikkeld en wordt beheerd door de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Het PKS wordt onderdeel van de cao voor uitzendkrachten en treedt per 1 januari 2025 in werking.

Hoe werkt het PKS?

Het PKS werkt op basis van een puntensysteem. Op basis van diverse criteria, zoals woonruimte per persoon, het aantal personen per kamer en gedeelde sanitaire voorzieningen, wordt een score toegekend aan de huisvesting. Ook aspecten als veiligheid, hygiëne, duurzaamheid en regio worden meegenomen. Deze score bepaalt vervolgens de maximale huur die van het loon van de medewerker mag worden ingehouden.

Belangrijke punten om te weten:

  • De PKS-waarde geeft aan hoeveel huur maximaal mag worden ingehouden, gebaseerd op het puntensysteem.
  • De inhouding van de huur is afhankelijk van het salaris van de medewerker. Verdient iemand minder dan 140% van het wettelijk minimumloon (WML), dan mag maximaal 25% van het WML worden ingehouden. Ãls de PKS-waarde lager is dan die 25% van het WML, dan wordt uiteraard de PKS-waarde ingehouden. Verdient iemand meer dan 140% WML, dan is de maximale inhouding de PKS-waarde die is berekend d.m.v. het puntensysteem.

Wat betekent het PKS voor inleners?

Het PKS biedt verschillende voordelen voor inleners van buitenlandse medewerkers. Door de invoering van het systeem kun je als inlener profiteren van meer duidelijkheid en controle over huisvestingskosten, en tegelijkertijd bijdragen aan betere leefomstandigheden voor arbeidsmigranten.

Enkele gevolgen voor inleners zijn:

  • Transparantie: Het PKS maakt de kosten voor huisvesting inzichtelijk, wat helpt om misbruik en uitbuiting van buitenlandse medewerkers tegen te gaan.
  • Verbeterde huisvesting: Huisvesters worden gestimuleerd om te investeren in de kwaliteit van hun woningen. Een hogere score in het PKS betekent dat zij meer huur kunnen vragen, wat een motivatie is om woningen te verbeteren.
  • Invloed kosten: Hoewel de inhouding van huur bij de medewerker afhankelijk is van de PKS-waarde, wordt de huurprijs van de locatie zelf (ofwel wat het uitzendbureau aan de verhuurder moet betalen) niet beïnvloed door de PKS waarde. Dat betekent dat er situaties zijn waar niet de volledige huur kan worden ingehouden bij de medewerker. In dat geval heeft dit gevolgen voor de kostprijs. Wij brengen je als klant tijdig op de hoogte, mocht dit van toepassing zijn.

Conclusie

Het Prijs-Kwaliteitssysteem voor de huisvesting van arbeidsmigranten is een belangrijke stap naar eerlijke en betere huisvesting voor een groep die van grote waarde is voor de Nederlandse economie. Het systeem biedt transparantie, beschermt arbeidsmigranten tegen slechte omstandigheden en stimuleert huisvesters om te investeren in de kwaliteit van hun woningen. Hoewel er nog uitdagingen zijn, legt het PKS een goede basis voor verdere verbetering van de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland.

Samen met alle betrokken partijen kunnen we werken aan een toekomst waarin arbeidsmigranten niet alleen welkom zijn om te werken, maar ook om te wonen in omstandigheden die hun welzijn en waardigheid respecteren.

Heb je vragen over het PKS of wat dit betekent voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Alles wat je moet weten over het PKS

Covebo in 30 seconden

3 feiten over het PKS -
Please accept marketing-cookies to watch this video.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Waarom het als hoveniersbedrijf slim is om nu alvast na te denken over je personeelsbehoefte in het hoogseizoen

3 min 18 september 2024

Zo overbrug je personeelstekort tijdens piekmomenten: 5 handige tips

3 min 13 september 2024

Succesvolle integratie van internationale medewerkers in jouw bedrijf: 7 tips

3 min 17 juli 2024