4 min14 mei 2021

6 veelgestelde vragen over vakantiekrachten

De zomervakantie staat weer voor de deur. Hoe gaat u de drukte in uw bedrijf opvangen als uw eigen met personeel met vakantie is? Overweegt u om vakantiekrachten in te zetten? Wij geven antwoord op de 6 meestgestelde vragen over vakantiekrachten.

  1. Wat is vakantiewerk precies?
  2. Welke arbeidsovereenkomst krijgt een vakantiekracht?
  3. Wat verdient een vakantiekracht?
  4. Welk werk mag een vakantiekracht doen?
  5. Wat zijn de werktijden van een vakantiekracht?
  6. Kan ik vakantiekrachten inhuren via Covebo?

1. Wat is vakantiewerk precies?

Vakantiewerk is tijdelijk werk, dat mag worden uitgevoerd door scholieren, studenten en andere studerenden, die uitsluitend in de vakantieperiode(n) van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden uitvoeren. Deze gemotiveerde jongeren kunnen de drukte opvangen als uw eigen personeel met vakantie is.

2. Welke arbeidsovereenkomst krijgt een vakantiekracht?

Vakantiekrachten kunnen verschillende contracten krijgen: een contract voor bepaalde tijd met een vast aantal uren per week, een contract voor een bepaald project of een oproepcontract. Elke werkgever moet zich houden aan wettelijke bepalingen, zoals het betalen van ten minste het minimumloon, doorbetaling bij ziekte en regels rondom vakantie. Als een vakantiekracht jonger is dan 16 jaar, moet(en) de ouders of voogd toestemming geven voor het sluiten van de arbeidsovereenkomst. Van elke vakantiekracht heb je als werkgever een geldig identiteitsbewijs nodig, voor de identificatieplicht.

Vakantiekracht inhuren via een uitzendbureau
U kunt er ook voor kiezen om uitzendkrachten in te huren via Covebo. Wij regelen dan niet alleen de werving van vakantiekrachten, maar nemen ook een groot deel van de administratie van u over. De uitzendkracht tekent een contract volgens de ABU-cao voor uitzendkrachten bij ons en wij zijn de juridisch werkgever van de vakantiekracht. Dit betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor de loonadministratie en zorgen voor de afdrachten voor sociale premies en belastingen. Ook heeft u de mogelijkheid om flexibel op- en af te schalen en betaalt u alleen voor de gewerkte uren. We vertellen u graag meer over de voordelen van personeel inhuren via een uitzendbureau.

3. Wat verdient een vakantiekracht?

Benieuwd naar het minimumloon voor vakantiekrachten? Hier vindt u een overzicht van de huidige minimumlonen én de minimumlonen die gelden per 1 juli 2021; de minimumlonen worden per 1 juli 2021 verhoogd.

4. Welk werk mag een vakantiekracht doen?

Jongeren tot en met 12 jaar mogen niet werken. Vanaf hun 13e tot en met hun 14e mogen jongeren buiten schooltijden helpen met klusjes en niet-industriële werkzaamheden uitvoeren, denk aan bijbaantjes als vakkenvuller of fruitplukker. Vanaf 15 jaar mogen ze zelfstandiger werken, zoals folders bezorgen en als hulpje in de keuken van een restaurant. 16- en 17-jarigen mogen vrijwel alle werkzaamheden uitvoeren, mits deze werkzaamheden niet gevaarlijk zijn én niet schadelijk voor hun gezondheid. Vakantiekrachten van 18 jaar en ouder zijn meerderjarig. Voor hen gelden de regels voor arbeidsomstandigheden die voor alle volwassenen gelden.

5. Wat zijn de werktijden van een vakantiekracht?

Hieronder vind u de regels rondom werktijden van een vakantiekracht. Als jongeren bij uw bedrijf werken tijdens schoolweken gelden andere regels volgens de Arbeidstijdenwet.

13- en 14-jarigen
Vakantiekrachten van 13 en 14 jaar oud mogen:

  • maximaal 7 uur per dag werken;
  • werken tussen 7.00 en 19.00 uur;
  • in vakantieweken maximaal 35 uur per week werken;
  • maximaal 5 dagen achter elkaar werken;
  • maximaal 4 vakantieweken per jaar werken, waarvan 4 weken aaneengesloten;
  • niet op zondag werken.

Ze hebben recht op een half uur pauze als ze 4,5 uur of meer op een dag werken. En als ze 2 dagen achter elkaar werken, moeten ze daartussen minimaal 14 uur rust hebben gehad.

15-jarigen
Vakantiekrachten van 15 jaar oud mogen:

  • maximaal 8 uur per dag werken;
  • in vakantieweken maximaal 40 uur per week werken;
  • werken tussen 7.00 en 21.00 uur in weekenden en tijdens vakanties;
  • maximaal 5 dagen achter elkaar werken;
  • maximaal 6 vakantieweken per jaar werken, waarvan 3 weken aaneengesloten;
  • op zondag werken, mits ze de zaterdag ervoor vrij zijn, het noodzakelijk is voor het soort werk en de bedrijfsomstandigheden. Het moet opgenomen zijn in het arbeidscontract en ouders of voogd moet(en) toestemming geven.
  • maximaal 11 zondagen per 16 weken werken.

Ze hebben recht op een half uur pauze als ze 4,5 uur of meer op een dag werken. En als ze 2 dagen achter elkaar werken, moeten ze daartussen minimaal 12 uur rust hebben gehad.

16- en 17-jarigen
Vakantiekrachten van 16 en 17 jaar oud mogen:

  • maximaal 9 uur per dag werken;
  • werken tussen 6.00 en 23.00 uur;
  • gemiddeld 40 uur per week werken (maximaal 160 uur per 4 weken, met een maximum van 45 uur per week), met een rustperiode van minimaal 36 uur achter elkaar per week.
  • op zondag werken, mits het noodzakelijk is voor het soort werk en de bedrijfsomstandigheden. Het moet opgenomen zijn in het arbeidscontract;
  • maximaal 39 zondagen per 52 weken werken.

Ze hebben recht op een half uur pauze als ze 4,5 uur of meer op een dag werken. En als ze 2 dagen achter elkaar werken, moeten ze daartussen minimaal 12 uur rust hebben gehad.

18-jarigen
Voor 18-jarigen en oudere vakantiekrachten gelden de regels van de Arbeidstijdenwet voor volwassenen.

6. Kan ik vakantiekrachten inhuren via Covebo?

Covebo heeft iedere zomer vakantiekrachten aan het werk bij opdrachtgevers in de productie, logistiek, bouw en techniek. Vakantiekrachten van Covebo zijn gemotiveerd om hard te werken; ze willen geld verdienen. Ook zijn ze flexibel en enthousiast. Covebo zorgt voor de juiste match tussen opdrachtgever en vakantiekracht.

Heeft u interesse of wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer!

Ik zoek vakantiekrachten

 

Ben je op zoek naar vakantiewerk?

Covebo heeft diverse leuke vakantiebanen. Je kunt veel uren maken en dus lekker veel verdienen!

Ik zoek vakantiewerk

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Covebo wil zekerheid bieden in krappe arbeidsmarkt

3 min20 december 2023

Het minimumuurloon komt eraan. Wat betekent dit voor u als klant van Covebo?

2 min16 oktober 2023

Het arbeidstekort in de logistieke sector: een groeiend probleem dat vraagt om oplossingen

2 min30 juni 2023