3 min17 december 2021

Als het werk erop zit…

Arbeidsmigranten zijn mensen zoals jij en ik: mensen met een eigen verhaal, met dromen en ambities. Om die waar te maken komen hier werken. Misschien denk je dat we arbeidsmigranten helemaal niet nodig hebben. Arbeidsmigranten hebben goede redenen om hier naartoe te komen wij hebben alle reden hen te verwelkomen. Dankzij hun hulp kunnen grote en minder grote bedrijven in de regio blijven. Bedrijven houden hun productie op peil en dat zorgt voor extra werkgelegenheid, voor iedereen. In de zorg en logistiek hebben we nu flinke tekorten aan personeel, maar meer mensen betekent meer zorg voor onze ouderen en pakketjes vaker op tijd thuisbezorgd.

Om hun verhaal te delen zijn er verschillende arbeidsmigranten aan het woord via Arbeidsmigratie Werkt. Zo woont Aleksandra al vier jaar in Nederland en vertelt zij graag wat zij van Nederland vindt, wat ze doet als werk maar ook wat ze graag in haar vrije tijd doet. Lees haar verhaal hieronder.

“In Nederland mis ik familie, bij mijn familie mis ik Nederland. Je kunt je overal thuisvoelen, als je omringd bent door leuke mensen!”
“In Nederland spreken vreemden elkaar aan, op straat of in de supermarkt, dat vond ik eerst super grappig”, vertelt de Poolse Aleksandra. “Als ik nu weer in Polen ben zeg ik ook gedag tegen vreemden,en dan kijkt iedereen míj weer raar aan. Ik woon al vier jaar in Nederland en heb mijn draai hier zeker weten gevonden. Natuurlijk mis ik mijn familie, maar als ik in Polen ben dan mis ik Nederland. Ik denk dat je je overal thuis kan voelen als je omringd bent door leuke mensen, en die heb je in Nederland zeker!”

Verhuizen en werken zonder plan
“Ik had nog geen plan toen ik naar Nederland verhuisde. Ik ging eigenlijk gewoon een jongen achterna waar ik toen verliefd op was. Hij verhuisde naar Nederland voor een nieuwe baan. Ik ging met hem mee, omdat het mij een leuk avontuur leek. We zijn niet meer samen, maar ik ben gebleven. Na twee weken had ik mijn eerste baan in Nederland bij de Jumbo. Ik was blij; ik was tevreden met ongeveer iedere baan, zolang ik maar geld kon verdienen. Later besefte ik me dat ik graag een andere baan wilde, één die beter bij me past. Nu werk ik al een tijdje als jobcoach en help ik anderen met het vinden van een baan die bij je past.”

Sport voor jongens
“Ik deel een appartement van een collega met een vriendin. In Veghel, een lief klein dorp in Brabant. Ik ben eigenlijk meer een stadsmeid, maar op de een of andere manier voel ik me hier ook helemaal thuis. Dat komt door de vrienden die ik hier heb gemaakt en door de sportschool om de hoek. Ik woon ook min of meer in de sportschool. Als kind sportte ik al veel. Ik was een fanatieke danser en wilde heel graag boksen. Ik mocht helaas niet op boksles van mijn moeder. Ze was bang dat ik een blauw oog zou krijgen en ze vond het meer een sport voor jongens. Toen ik in Nederland voor het eerst naar de gym ging zag ik in mijn ooghoek een groepje boksen. Het viel de trainer op dat ik steeds naar ze keek en dus nodigde hij me uit mee te doen. Ik boks nu al vier jaar, inmiddels zo’n vijf á zes keer per week en hoop dit jaar mee te kunnen doen aan een competitie. Het is echt mijn uitlaatklep geworden. Na een lange dag werken voel ik me moe, maar als ik dan los ben gegaan op de boksbal zit ik weer vol energie. Heerlijk!”

Benieuwd naar andere verhalen van de arbeidsmigranten of meer informatie over Arbeidsmigratie Werkt? Bekijk dan de pagina.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Hier in Bergen op Zoom verblijven straks 435 internationale medewerkers

3 min17 mei 2022

Maatt en Covebo New Energy fuseren

2 min10 februari 2022

Krijg je evenveel salaris via een uitzendbureau?

2 min22 december 2021