Beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek?!
Veel medewerkers halen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek door elkaar. Toch zijn er wel echt verschillen tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek. In dit artikel willen we je de verschillen graag duidelijk maken.
Wat is een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek vindt meestal halverwege het jaar plaats. De verbetering van jouw functioneren en de onderlinge samenwerking is het belangrijkste doel van een functioneringsgesprek. Verbetering staat in dit gesprek daarom centraal. Samen met jouw leidinggevende bespreek je de huidige werksituatie om op deze manier achter knelpunten te komen. In tegenstelling tot het beoordelingsgesprek hebben jij en je leidinggevende in het functioneringsgesprek beide evenveel in te brengen. Dit betekent dus ook dat wanneer jouw functioneren wordt geëvalueerd je aan kunt geven als je het er niet mee eens bent of dat jij het op een andere manier hebt ervaren. Zorg er in dit geval dan wel voor dat je goede voorbeelden hebt om het tegendeel te bewijzen. Houd hierbij er rekening mee dat je leidinggevende alleen maar jouw functioneren wilt verbeteren. Daarnaast kun je aangeven hoe je het zelf vindt gaan en hoe of waarin je jezelf nog zou willen ontwikkelen en of er nog dingen zijn die je lastig vindt of waar je tegenaan loopt. Ook is het aan jou om duidelijk te maken waar jij meer ondersteuning bij nodig hebt en om aan te geven hoe jouw leidinggevende jouw beter kan aansturen.
Wat is een beoordelingsgesprek?
Aan het einde van het jaar is het tijd voor een beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek beoordeelt je leidinggevende jouw functioneren van de afgelopen tijd. Heb je goed bijgehouden waar je de afgelopen tijd aan hebt gewerkt? Weet je zeker dat je jezelf hebt verbeterd op de afgesproken punten? Het doel van het beoordelingsgesprek is dat jouw motivatie een boost krijgt en dat jij optimaal gaat functioneren. Na het beoordelen van jouw prestaties van de afgelopen tijd is het ook aan de leidinggevende om aan te geven op welke manier jij jezelf in de toekomst kunt verbeteren. Ook is het aan de leidinggevende of je arbeidsvoorwaarden veranderd worden. Je leidinggevende is in het beoordelingsgesprek degene die vooral aan het woord is.
Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek?
Het grootste verschil tussen een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek is dat je tijdens een functioneringsgesprek alles kan bespreken en bij een beoordelingsgesprek er vaak consequenties zijn. Hierbij ontstaat er een grote kans om in het beste geval salarisverhoging te krijgen of in het slechtste geval ontslagen te worden. Dit betekent natuurlijk niet dat dit in alle gevallen zo is!
Wil jij weten hoe jij je het beste kan voorbereiden op je beoordelingsgesprek? Hier lees je alles wat je moet weten voor je beoordelingsgesprek!