ZZP
3 min28 december 2021

Checklist: starten als zzp’er in 6 stappen

Er is een grote vraag naar vakkundige zzp’ers. Kun je niet wachten om als zelfstandige aan de slag te gaan bij opdrachtgevers? Dan moet je eerst een aantal stappen doorlopen, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het afsluiten van de juiste verzekeringen. Benieuwd welke zaken jij nog moet regelen? Ga deze checklist af voor een goede start van jouw bedrijf.

Stap 1. Schrijf je in bij de KVK

Jouw volgende stap in je carrière als zelfstandige begint bij de Kamer van Koophandel. Je kiest de rechtsvorm die het beste bij jouw bedrijf past en voltooit je inschrijving in het handelsregister. Voor de inschrijving betaal je eenmalig € 51,30. Als bewijs van inschrijving ontvang je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Gefeliciteerd! Je bent nu officieel zzp’er!

Let op: Om via een uitzendbureau aan de slag te gaan, heb je in sommige gevallen een uittreksel nodig. Het uittreksel is het bewijs dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Deze vraag je eenvoudig op bij de KVK.

Stap 2. Vraag een btw-identificatienummer aan

Schrijf je je in als eenmanszaak bij de KVK? Dan ontvang je binnen twee weken automatisch twee brieven. Hierin vind je je omzetbelastingnummer, én je btw-identificatienummer (heette voorheen btw-nummer). Dit nummer vermeld je op facturen en bij andere communicatie uitingen naar klanten en leveranciers, zoals op je website.

Stap 3. Regel een geldig bankrekeningnummer

Dit is een no-brainer, maar we benoemen hem toch. Als je aan de slag wilt als zzp’er, heb je een geldig bankrekeningnummer nodig. Je kunt kiezen voor een zakelijke rekening, maar dit is niet verplicht voor zzp’ers. Het kan je wel helpen om privé- en zakelijke boekhouding van elkaar te scheiden.

Stap 4. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Als zzp’er ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar we raden het wel aan. Wil je aan de slag voor de opdrachtgevers van Covebo? Dan heb je wel een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze verzekering beschermt jou als zzp’er tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Een klein foutje kan namelijk een hoge schadeclaim tot gevolg hebben. Dit wil je koste wat kost voorkomen.

Stap 5. Behaal vakgerichte certificaten

Jij weet natuurlijk allang dat je over de juiste vakkennis en vaardigheden beschikt om de beste kwaliteit te leveren. Om dit ook aan opdrachtgevers aan te kunnen tonen, dien je vakgerichte certificaten te behalen. Denk bijvoorbeeld aan het VCA certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Hiermee toon je aan dat je aan de veiligheidseisen voldoet.

Stap 6. Schaf gereedschap, werkkleding en een auto aan

Ga je als zzp’er aan de slag? Zorg dan dat je over de juiste materialen beschikt. Ga niet voor de goedkoopste producten, maar durf in jezelf te investeren. Een goed vakman verdient de beste gereedschappen, goede bedrijfskleding en een ruime bus of auto. Hierdoor kun je niet alleen je werk efficiënter uitvoeren, maar straal je ook professionaliteit uit.

Er zijn verschillende opdrachten voor jou!

Wil jij jouw kwaliteiten dagelijks benutten? Ga werken als zzp’er bij Covebo. Wij helpen je aan een opdracht die bij jou past en verzorgen de betalingen met opdrachtgevers. Facturen, lange betaaltermijnen en betaalachterstanden? Wij regelen het voor je. Zo houd jij tijd over om te doen waar jij goed in bent. Bekijk onze zzp opdrachten en vind de volgende klus.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

De 6 voordelen van een samenwerking tussen zzp’er en uitzendbureau

2 min22 december 2021
ZZP

De 5 voordelen van een zzp'er inhuren

3 min1 juni 2021

Kabinet neemt maatregelen voor zzp’ers – coronavirus 2

4 min2 april 2020