3 min20 december 2023

Covebo wil zekerheid bieden in krappe arbeidsmarkt

Covebo Harderwijk richt zich als uitzendorganisatie voornamelijk op de productie, logistiek en het office segment door werving van lokale krachten en arbeidsmigranten. Dit doen zij voor opdrachtgevers in Harderwijk en omgeving: in de Flevopolder en op de Noordwest Veluwe. “De meeste mensen kunnen met de fiets naar het werk.”

Vestigingsmanager Daphne Zaal (32) uit Ermelo, teamleider backoffice Aleksandra Jakubow (40) uit Harderwijk en operationeel teamleider Kasia  Lemantowicz (39) uit Nunspeet geven samen richting aan de vestiging. Het team bestaat uit tien ervaren medewerkers en is opgedeeld in werving van Nederlands personeel en van arbeidsmigranten.

“De huidige krapte op de arbeidsmarkt vergt creativiteit in ons wervingsproces. Vroeger had je na het weekend een mailbox vol met 50-60 cv’s; tegenwoordig moet je blij zijn dat je enkele cv’s binnenkrijgt. We moeten nu anders en productief werven: we gaan vacaturebanken langs om kandidaten te zoeken en krijgen goede mensen binnen via ons netwerk. Mensen die via ons werken, brengen mensen aan waar zij zelf ook vertrouwen in hebben”, legt Daphne uit. Aleksandra: “Snel schakelen blijft heel belangrijk, maar we gaan wel voor kwaliteit. We willen mensen binden en gebonden houden.”

Werving & selectie

Operators zijn schaars en dat geldt ook voor goed logistiek personeel. Door de krapte wordt er naast het uitzenden ook veel gekozen voor werving & selectie. Daphne: “Als het bedrijf geen tijd heeft om zelf te werven, vanwege het ontbreken van een HR-afdeling of te weinig capaciteit door drukte, kunnen wij het wervingsproces overnemen. Wij maken dan een voorselectie, doen een voorstel met cv en memo van hoe wij het gesprek hebben ervaren.” Wanneer de kandidaat op gesprek gaat bij het bedrijf en bij interesse wordt aangenomen, krijgt de nieuwe medewerker bij werving & selectie direct een contract bij de opdrachtgever. “Gezien de krapte willen organisaties sneller mensen aan zich binden. Medewerkers voelen zich bij directe overname daadwerkelijk onderdeel van de organisatie, waardoor er in veel gevallen ook minder verloop is.”

Arbeidsmigranten

Bepaald werk willen Nederlandse medewerkers niet meer uitvoeren en dat zorgt ook voor krapte. Zonder arbeidsmigranten kan de Nederlandse economie niet blijven draaien, want dan wordt het productiewerk in bijvoorbeeld slachterijen niet meer gedaan, stellen Daphne, Aleksandra en Kasia. Kasia: “Naast Nederlands sprekende mensen werken we met arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Litouwen, Letland en ook veel Oekraïners. We bieden extra taaltrainingen en cursussen voor bijvoorbeeld het behalen van een heftruck- of reachtruckcertificaat. Ze krijgen via ons een zorgverzekering, we regelen vervoer, bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of een auto om naar werk te gaan en we bieden goede huisvestiging in de omgeving van Harderwijk. Al onze  accommodaties zijn gecertificeerd met het SNF-keurmerk voor uitzendorganisaties die arbeidsmigranten huisvesten. Onze locaties worden jaarlijks gecontroleerd of deze aan de normen voldoen. We zorgen goed voor onze medewerkers.”

Door de vele veranderingen in wetgeving spijkeren de medewerkers op de  vestiging hun kennis regelmatig bij, zodat ze klanten goed en tijdig kunnen informeren. Aleksandra: “Alles verloopt bij ons volgens de regels, we passen de cao voor uitzendkrachten correct toe voor onze medewerkers. We zijn lid van brancheorganisatie ABU en zijn NEN+ gecertificeerd. Hier worden we jaarlijks op gecontroleerd. Dit geeft zekerheid voor onze klanten dat zij veilig mensen bij ons kunnen inlenen en voor de medewerkers geeft het de garantie dat alles gewoon goed geregeld is bij ons.”

 

Bron: Harderwijk Magazine

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Vergrijzing in de techniek: Hoe internationale medewerkers de oplossing kunnen bieden

4 min 12 december 2024

Covebo opent CNC Test- en Trainingscentrum in Eindhoven: uniek in Nederland

2 min 15 november 2024

Wet- en regelgeving wijzigingen 2025

4 min 5 november 2024