2 min1 mei 2019

Dag van de Arbeid: wat je nog niet wist!

1 mei, Labour Day, oftewel: Dag van de Arbeid. Hoewel de Engelse naam de verwachting schept dat het een feestdag voor zwangere dames is, is niets minder waar. Laten we afgaan op de Nederlandse benaming, want het heeft alles te maken met werk!

De Dag van de Arbeid, of Feest van de Arbeid is in veel landen een nationale vrije dag. Waarom wordt deze dag gevierd? Het Feest van de Arbeid is eigenlijk het feest van Sint-Jozef. Het komt er op neer dat in het jaar 1890 gestreden werd voor een achturige werkdag. Deze strijd begon trouwens al in het jaar 850 (!), maar op 1 mei 1890 werd besloten om er een internationale strijddag voor de achturige werkdag van te maken.
En zo geschiedde.

Wist je dat…
…in Nederland maar liefst 68,9% van de werkende bevolking tevreden is over zijn/haar werk?
…dit in België 67,6% is en in Duitsland zelfs 69,9%?
…bijna 100% van alle Europeanen passieve kandidaten zijn?
…we dus niet overlopen qua jobvreugde, maar dat we toch bij onze werkgever blijven. Dus uiteindelijk zijn we meer tevreden dan we zelf denken!
…wij Nederlanders helaas wél moeten werken op de Dag van de Arbeid. Dit in tegenstelling tot de meeste mensen in bijna alle andere Europese landen.
…de reden daarvoor is dat er in het verleden geen échte harde confrontaties zijn geweest tussen vakbonden en de overheid. Ons poldermodel haalde de scherpe kantjes van de protesten af.
…we in Nederland daarnaast de traditie kennen voornamelijk kerkelijke feestdagen te vieren.
…wij vandaag dus gewoon keihard aan het werk zijn om jou aan je droombaan te helpen!

Tip: mocht je het briljante idee krijgen om vandaag alsnog de straat op te gaan om een vrije dag te eisen.. Verwacht niet te veel gulheid van de werkgevers. Vrij op 1 mei betekent ergens anders in het jaar een dag inleveren ter compensatie.

Dus mensen, maak er een mooie werkdag van vandaag. Jullie zijn bikkels! Natuurlijk wensen we onze collega's buiten de Nederlandse grenzen een ontzettend fijne vrije dag toe...

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Solliciteren bij Covebo, kan dat nog in verband met het coronavirus?

2 min18 maart 2020

Thielco: "Als ik Covebo bel, heb ik aan een half woord voldoende".

1 min5 juli 2019

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

2 min4 juni 2019