3 min1 september 2017

De bouwvak is weer voorbij! Dit keer voorgoed?

De zomervakantie is helaas alweer voorbij.. Dit betekent wel dat we weer nieuwe vakantieplannen voor volgend jaar kunnen gaan maken. Voor bouwvakkers is het vanzelfsprekend dat de vakantieplannen tijdens de bouwvak worden gemaakt. Toch speelt er de vraag of de bouwvak in de toekomst blijft bestaan. Veel bedrijven volgen de bouwvak nog, terwijl dit officieel in de cao al in 1981 is afgeschaft. Waarom blijven veel bouwbedrijven hier zo aan vasthouden, terwijl andere sectoren heel anders omgaan met vakantie? En: blijft dit zo?

Wat is de bouwvak?

Sinds 1929 hebben we recht op vakantie. Toen werd het wel iets anders geregeld dan tegenwoordig. In plaats van vakantiegeld werden er vakantiezegels uitgekeerd. Daarnaast hadden werknemers het recht op drie vrije dagen. Dit aantal is in 1965 verhoogd naar vijftien vrije werkdagen. Of terwijl drie weken, hierdoor is de bouwvak ontstaan. Ook al is de bouwvak in 1981 uit de cao verdwenen, toch worden er nog steeds adviesdata gegeven waaraan bedrijven uit de bouwsector zich kunnen houden.

Hoe lang blijft de bouwvak bestaan zoals we hem kennen?

Veel bedrijven houden zich ook nog steeds aan de adviesdata. De data van de bouwvak verschilt natuurlijk wel per regio. Een derde van de bedrijven die behoort tot de bouwsector gaat mee met de bouwvak. Het zijn vooral de kleinere bedrijven die zich minder houden aan de bouwvak. Deze bedrijven blijven vaak geopend, om te kunnen werken voor particulieren die niet op vakantie gaan

“Voorkomt chaos”

Ondanks dat er bedrijven zijn die zich niet aan de bouwvak houden, vindt de meerderheid dat de bouwvak moet blijven. De belangrijkste redenen die gegeven worden, waarom de bouwvak moet blijven, hebben te maken met de planning. Projecten kunnen door de bouwvak volledig worden opgestart zodra iedereen terug is van vakantie. Daarnaast is er altijd een volledige bezetting binnen het bedrijf en voorkomt dit chaos rondom vakantieplanningen.

“Niet meer van deze tijd”

Er zijn natuurlijk ook tegenstanders van de bouwvak. Deze bedrijven vinden dat de bouwvak moet worden afgeschaft, vooral omdat het niet meer van deze tijd is. Werknemers moeten volgens hen zelf de vrijheid en de mogelijkheid hebben om te bepalen wanneer ze vakantie opnemen. Ook leven we in een 24-uurs-economie, waarbij alles tegenwoordig door blijft draaien. Dit betekent dus dat alle werknemers niet tegelijk met vakantie kunnen gaan. Tot slot zijn de zomermaanden juist de drukste maanden vanwege het weer, waardoor er goed doorgewerkt kan worden.

Bij Covebo zijn beide situaties voor de uitzendkrachten mogelijk. Er zijn bedrijven welke gesloten zijn tijdens de bouwvak, maar er zijn ook bedrijven die gewoon door gaan. Voor uitzendkrachten die werken bij een bedrijf welke gesloten is tijdens de bouwvak, maar die toch liever tijdens een andere periode hun vakantie willen opnemen, is er de mogelijkheid om tijdens de bouwvak voor een ander bedrijf aan de slag te gaan. Hiermee kan het bedrijf aan de wensen van beide groepen voldoen. Waar geef jij je voorkeur aan? Beslis je liever zelf wanneer je vakantie opneemt? Of geef je de voorkeur aan de bouwvak?

 

Bron: bouwkennisblog.nl

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Krapte op de arbeidsmarkt: wat is de oplossing?

2 min20 januari 2022

Checklist: starten als zzp’er in 6 stappen

3 min28 december 2021

Krijg je evenveel salaris via een uitzendbureau?

2 min22 december 2021