2 min9 februari 2018

Hoe werkt een uitzendovereenkomst

Als uitzendonderneming krijgen we vaak de vraag: “Wat is nou het verschil tussen in dienst treden bij jullie of bij de opdrachtgever?”. We willen antwoord op deze vraag geven door de verschillen tussen een uitzendovereenkomst en een arbeidsovereenkomst duidelijk maken. Meestal als werkgevers moeilijk aan personeel kunnen komen, of als zij tijdelijk personeel in dienst willen nemen, schakelen zij een uitzendbureau in. Een andere reden voor het inschakelen van een uitzendbureau is dat zij geen tijd willen stoppen in lange sollicitatieprocedures.

In dienst bij het uitzendbureau

Het grootste verschil is dat de werknemer in dienst komt bij het uitzendbureau in plaats van bij de werkgever. In dit geval praten we daarom ook over een uitzendkracht die in dienst komt bij een uitzendbureau en werkzaamheden gaat verrichten voor een opdrachtgever. Normaal gesproken komt een werknemer in dienst bij een werkgever en werkt op basis van een arbeidsovereenkomst. Het gaat hier om een uitzendovereenkomst.

De Ketenregeling en het Fasensysteem

Werk je op basis van een arbeidsovereenkomst dan heb je te maken met de ketenregeling. Bij een uitzendovereenkomst praten we over een fasensysteem. De grootste verschillen tussen de ketenregeling en het fasensysteem hebben we voor je in onderstaand tabel weergegeven. Wil je meer weten over het fasensysteem, lees dan ons artikel over het fasensysteem.

De rechten van een werknemer of een uitzendkracht zijn enigszins verschillend. Dit betekent niet dat je helemaal niet dezelfde rechten hebt als een werknemer.

Je hebt namelijk recht op:

  • Hetzelfde salaris
  • Arbeidsduurverkorting (indien van toepassing)
  • Toeslagen voor overwerk, verschoven uren, feestdagentoeslag en ploegentoeslag
  • Vergoedingen voor reiskosten en gereedschapskosten (indien van toepassing)
  • Periodieke salarisverhoging

Daarnaast zijn er ook nog een aantal voordelen als uitzendkracht:

  • Je kunt gemakkelijk switchen van job
  • Je kunt je oriënteren op de arbeidsmarkt
  • Doordat je bij meerdere opdrachtgevers aan de slag gaat bouw je een groot netwerk op

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Solliciteren bij Covebo, kan dat nog in verband met het coronavirus?

2 min18 maart 2020

Thielco: "Als ik Covebo bel, heb ik aan een half woord voldoende".

1 min5 juli 2019

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

2 min4 juni 2019