Het woord cao klinkt jou als horecaondernemer waarschijnlijk nog wel bekend in de oren. Maar zodra jouw werknemers dieper op deze cao ingaan, haak je wellicht toch af? Gelukkig is dat helemaal geen schande. Niet voor niets zijn er in Nederland duizenden horecaondernemers die gebruik maken van een kennispartner op HR-gebied. Covebo Payroll & HR is zo’n kennispartner en zoomt graag samen met jou in op de collectieve arbeidsovereenkomst in de horecabranche.

Momenteel zijn er in de horecabranche twee cao’s: de cao van het Nederlandse Horeca Gilde en sinds vorig jaar de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf. Maar wanneer dien jij als werkgever de cao nou toe te passen?

  1. Als je deze zelf heb afgesloten met één of meer vakbonden.
  2. Als je de cao in de arbeidsovereenkomst van toepassing hebt verklaard.
  3. Als je lid bent van een werkgeversorganisatie die er één heeft afgesloten.
  4. Als de cao in jouw bedrijfstak algemeen verbindend verklaard is.

Precies dat laatste is voor jou extra relevant. Wist je namelijk dat de horeca-cao algemeen verbindend verklaard is? Vanaf 26 juni 2018 dienen alle werkgevers en werknemers zich aan de horeca-cao te houden, ook als zij géén lid zijn van een werkgeversorganisatie of werknemersorganisatie. De algemeen verbindend verklaarde horeca-cao maakt nu automatisch deel uit van de arbeidsovereenkomst tussen jou en jouw werknemer.

Maar is de toegevoegde waarde van een externe HR-partner, zoals Covebo Payroll & HR, dan enkel het volgen van de cao? Nee. Covebo Payroll & HR is ook de formeel werkgever en stelt dus ook daadwerkelijk de arbeidsovereenkomsten voor jouw werknemers op. Door te starten met payroll heb je niet alleen een kennisgevend partner, maar ook een ontzorgingspartner. In plaats van dat jij een overeenkomst op moet stellen, kunnen jouw klanten daarom gewoon een drankje bij jou bestellen!

Nu klinkt het ‘volgen van de cao’ voor jou als horeca ondernemer misschien nog steeds als een grijs gebied. Daarom legt Covebo Payroll & HR graag uit welke problemen wij voor u oplossen:

1) Dubbelcheck: wanneer jij start met payroll heb je de zekerheid dat de lonen van jouw werknemers gecontroleerd worden. Daardoor zijn de lonen van jouw krachten altijd keurig in verhouding met hun leeftijden.
2) Advies: wanneer jij start met payroll krijg je advies op maat over de hoogte van de lonen van jouw werknemers. Jouw krachten mogen natuurlijk nooit te weinig betaald krijgen, maar tegelijkertijd moet het voor jou ook te behappen blijven.
3) Verhogingen: wanneer jij start met payroll word je altijd correct en tijdig geïnformeerd over toekomstige loonsverhogingen. Dus wordt jouw krachtpatser in de afwas of topper in de bediening toevallig een jaartje ouder? Met een externe HR-partner hoef jij nooit meer om te kijken naar eventuele verhogingen.
4) Ervaringsuren: wanneer jij start met payroll worden de ervaringsuren van jouw werknemers boven de 18 jaar automatisch bijgehouden. Is jouw werknemer boven de 18 jaar en heeft hij/zij al meer dan 1976 uur gewerkt? In dat geval wordt diegene keurig verloond als een vakkracht.

Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten over de huidige uurlonen in de horeca-cao? Bekijk onze factsheet van de horeca-cao voor een prachtig overzicht met de loontabellen. Let wel; de gegevens in de factsheet zijn geldig tot 30-06-2019.

Wellicht maak jij momenteel nog geen gebruik van een boekhouder, accountant of payrollbedrijf. Je doet alles zelf en hebt geen kennispartner op het gebied van wet- en regelgeving. Jij moet de horeca-cao dus zelf onder de loep te nemen, om jouw werknemers van de juiste voorwaarden te voorzien. Heb je na het lezen van deze blog wel behoefte aan een kennispartner? Neem dan eens vrijblijvend contact op via sales@covebo.nl!