3 min17 juli 2017

Niet meer met plezier naar je werk? 4 tips

Ga jij al een tijdje niet meer fluitend naar je werk? Werk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en heeft daarom ook veel invloed op de mate waarin iemand wel of niet gelukkig is. Dus waarom dagelijks ergens aan de slag gaan terwijl je het niet naar je zin hebt? Het mooiste is: vaak kun je door wat kleine aanpassingen je werkdagen zélf een stuk leuker maken. Zelfs zonder dat je daarvoor een lastig gesprek met je leidinggevende hoeft aan te gaan. Een nieuwe baan zoeken kan altijd nog!

Tip 1: gezelligheid bij de koffieautomaat
Ga vaker koffie halen! Nee, daar bedoelen we natuurlijk niet mee dat je elk uur 10 minuten bij de koffieautomaat staat te ouwehoeren… Maar het is wel belangrijk om zo nu en dan een praatje te maken met collega’s. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat socializen met collega’s een belangrijke factor is voor plezier in je werk. Dus: haal koffie, ga mee met het pauze-wandel-rondje, blijf op vrijdag voor de borrel, als je goed met je collega’s op kunt schieten zijn je werkdagen stukken leuker!

Tip 2: stop met klagen
Klagen zorgt voor een negatieve sfeer. Niet alleen bij jezelf, maar ook onder je collega’s. Al snel lijkt het alsof er helemaal niets meer leuk is en wordt het alleen maar erger. Focus je in plaats daarvan op de leuke dingen in je werk. Er is altijd wel íets positiefs te bedenken!

Tip 3: doe wat je leuk vindt
Een aantal punten beschreven die je wél leuk vindt aan je werk? Onderzoek of je meer van dat soort projecten kunt doen, of je vaker met bepaalde personen kunt werken of hoe je je werkdag misschien anders in zou kunnen delen. Als je meer dingen doet die je leuk vindt krijg je ook meer energie om je door de minder fijne klusjes heen te slaan!

Tip 4: rise and shine!
Je zou het misschien niet denken, maar de manier waarop je ’s ochtends opstaat en naar je werk gaat heeft veel invloed op je werkplezier. In de file staan of lang onderweg zijn heeft zelfs zo’n negatieve invloed dat er 40% loonsverhoging tegenover zou moeten staan, om dit te kunnen compenseren. Zorg er daarom voor dat je je niet als een gek hoeft te haasten, maar dat je rustig kunt wakker worden, ontbijten en relaxt naar je werk kunt rijden. Je kunt beter een eindje omrijden dan dat je opgefokt in de file staat. Als je relaxt aankomt op je werk, begin je je dag stukken beter!

Toch iets anders?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je écht niet meer op je plek zit. Dan is ontslag nemen soms de enige oplossing. Ga je een nieuwe baan zoeken? Bedenk dan goed waardoor je het niet naar je zin hebt in je huidige baan. Vind je je functie niet meer leuk? Ligt het aan het bedrijf zelf? De collega’s? Of misschien de manier van werken? Als je goed weet wat je wel en niet leuk vindt, kun je ook goed bepalen wat je in een nieuwe baan zoekt.

En onthoud: het leven is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt. Dus kom in actie en maak er iets van!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

5 tips voor werken in de hitte

2 min22 juni 2023

Klaudia volgt haar droom in Nederland

3 min31 augustus 2022

Werken in de techniek? Echt iets voor vrouwen!

2 min15 juli 2022