3 min1 mei 2017

Update Wet DBA

Na een periode van onrust heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën recentelijk bekend gemaakt dat de werking van de Wet DBA wordt uitgesteld. Er was te veel onduidelijkheid en er kleefden nog te veel valkuilen aan de nieuwe wet, waardoor is besloten om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot minstens 2018. Wat houdt dit precies in en wat betekent dit voor u? Covebo Payroll & HR geeft u een update!

Wet DBA, hoe zat het ook alweer?

Op 1 mei 2016 is de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ingevoerd als vervanging voor de VAR-verklaring voor zzp’ers. De VAR verklaring was bedoeld voor zzp’ers om aan te kunnen tonen dat zij ook echt zelfstandig ondernemer waren. In de praktijk bleek dit erg lastig te controleren, wat resulteerde in het ontstaan van schijnzelfstandigen. Schijnzelfstandigen zijn zzp’ers die worden ingehuurd door een bedrijf, maar die in feite aan dezelfde criteria voldoen als een werknemer in loondienst. De zzp’er is dus niet écht zelfstandig, maar de inlener geniet wel van de voordelen, zoals verminderd risico en het niet hoeven betalen van loonbelastingen.

De Wet DBA is bedoeld om de VAR-verklaring te vervangen en zo schijnzelfstandigheid te bestrijden. Door middel van modelovereenkomsten kan nu makkelijker worden aangetoond dat het gaat om een écht zelfstandige die wordt ingehuurd door een opdrachtgever.

Wet DBA uitgesteld?

Na de invoering van de Wet DBA ontstond er veel onrust en onduidelijkheid bij zowel bedrijven (opdrachtgevers) als zzp’ers. In plaats van meer duidelijkheid te bieden had de wet precies het tegenovergestelde effect. Opdrachtgevers durfden geen zzp’ers meer in te huren, uit angst om fouten te maken en zo het risico te lopen op naheffingen en boetes van de belastingdienst.

Door de ontstane onrust is besloten om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen. Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven een uitzondering te maken voor de “echte kwaadwilligen”, waarmee hij opdrachtgevers en zzp’ers bedoelt waarbij het duidelijk is dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Wat betekent dit voor mij als opdrachtgever of zzp’er?

De handhaving van de Wet DBA is uitgesteld. Dat betekent dat er niet streng op wordt gecontroleerd en dat er in principe geen boetes of naheffingen volgen op het moment dat er onbedoeld fouten zijn gemaakt in de modelovereenkomsten tussen opdrachtgevers en zzp’ers. U moet zich dus wel nog steeds aan deze nieuwe wet houden. Covebo Payroll & HR heeft een modelovereenkomst ontwikkeld. Wilt u daar meer over weten? Lees hier verder.

Wat gaat er verder gebeuren?

De rest van 2016 en 2017 worden gebruikt om te werken aan het wegwerken van alle knelpunten van de Wet DBA in zijn huidige vorm. Bovendien wordt er nagedacht over een nieuwe definitie van begrip loondienst, waarvan momenteel nog een definitie uit 1907 wordt gehanteerd. Volgens Staatssecretaris Wiebes kost dit veel tijd en komt dit terecht op het bordje van het volgende kabinet. De organisatie van ZZP Nederland wil dat er daarnaast wordt nagedacht over de definitie van het begrip ondernemerschap. Zij zouden deze definitie in een aparte wet willen vastleggen en deze geen onderdeel meer laten zijn van de Arbeidswet.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig naar de oplossingen die Covebo Payroll & HR u kan bieden op het gebied van het inlenen van zzp’ers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Maak kennis met onze nieuwe afdeling uit Almere; Covebo Office!

2 min22 maart 2023

Valentijn is... Liefde voor het vak

2 min13 februari 2023

Vitality Week: focus op vitaliteit en werkgeluk

2 min15 september 2022