Van VAR naar DBA
U maakt op dit moment gebruik van zelfstandigen binnen uw onderneming en zij verrichtten voorheen werkzaamheden op basis van een verklaring arbeidsrelatie (VAR). Zoals u ongetwijfeld hebt vernomen in de media is de VAR verklaring verdwenen en is de wet DBA daarvoor in de plaats gekomen. In dit artikel leest u wat er precies is veranderd en gaat veranderen.
Bent u al bekend met de wijzigingen? Lees dan direct ons stappenplan over de toepassing van de wet DBA.
Waarom is de VAR afgeschaft?
De VAR zorgde er voor dat u als ondernemer redelijk veilig gebruik kon maken van zelfstandigen. Deze verklaring is per 1 april 2016 afgeschaft, omdat de wetgever schijnzelfstandigheid wil terugdringen. Daarnaast wil de overheid de mogelijkheden tot handhaven verbeteren.
Wat moet ik doen?
De huidige VAR 2014 en 2015 zijn inmiddels niet meer geldig. Per 1 april 2016 is er een overgangsjaar ingegaan. In dit jaar heeft u een inspanningsverplichting om de wet DBA goed toe te kunnen passen en uw werkwijze hier op aan te laten sluiten. Per 1 april 2017 is het overgangsjaar voorbij en loopt u het risico tot naheffing van niet afgedragen loonheffingen aan de Belastingdienst. Heeft u niet voldaan aan de inspanningsverplichting? Dan geldt dit risico zelfs met terugwerkende kracht over het overgangsjaar!
Let op: zodra de nieuwe wetgeving ingaat, is de afgegeven VAR verklaring niet langer meer geldig en loopt u het risico tot naheffing door de Belastingdienst! U kunt dan verantwoordelijk worden gehouden voor het inhouden en afdragen van de loonheffingen van de door u ingehuurde zelfstandigen.
Bent u hier al mee begonnen, maar komt u er zelf niet helemaal uit? Wij helpen u graag! Een goede eerste stap zou zijn om u in te lezen in de stappen die er genomen moeten worden. U kunt hiervoor ons DBA stappenplan te lezen. Daarnaast kunnen wij u ondersteunen met het maken van een individuele overeenkomst.
Hoe voorkom ik dit risico?
Vanaf 1 april 2016 zult u gebruik moeten maken van overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn beoordeeld en goedgekeurd. Dit zijn de zogenoemde modelovereenkomsten. Naast de modelovereenkomst is het ook mogelijk om een individuele overeenkomst te laten beoordelen door de Belastingdienst.
Omdat de wetgever de schijnzelfstandigheid wil terugdringen zal een nieuwe (model)overeenkomst niet altijd de oplossing zijn. In bepaalde situaties zal het in de toekomst niet langer mogelijk zijn om met (schijn)zelfstandigen te werken. U wordt als opdrachtgever dus feitelijk gedwongen om deze zelfstandigen in dienst te nemen of om afscheid van hen te nemen. In dit geval kan Covebo Payroll & HR u een uitkomst bieden. Lees hier meer over wat we voor u kunnen betekenen.
Vragen?
Is het u nog niet helemaal duidelijk? Wij beantwoorden uw vragen graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.