2 min26 oktober 2016

Wet DBA, wat is de beste oplossing?

Tot voorheen voerden zzp’ers werkzaamheden uit op basis van een VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelaties). Deze verklaring gaf opdrachtgevers de zekerheid zaken te doen met een zelfstandig ondernemer. Met ingang van 1 mei 2016 is de VAR echter op de schop en is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van toepassing. Om ondernemers en opdrachtgevers de tijd te geven zich goed voor te bereiden op deze nieuwe situatie geldt er tot 1 juli 2018 een implementatietermijn.

Waarom is de VAR komen te vervallen?

De voornaamste reden om de VAR af te schaffen is om ‘schijnzelfstandigheid’ tegen te gaan. Ondernemers met een VAR-verklaring op zak vallen namelijk buiten de verplichting tot loonheffing en sociale premies. Hierdoor ontstond de situatie dat werknemers zelfstandig hetzelfde werk gingen uitvoeren als voorheen in loondienst. Het risico lag in deze situatie volledig bij de zzp’er.

Overstap naar modelovereenkomsten

Van de VAR-verklaring wordt de overstap gemaakt naar modelovereenkomsten. Een modelovereenkomst regelt de rechten en plichten van zowel de zelfstandig ondernemer als de opdrachtgever. Doordat de arbeidsrelatie duidelijk op papier wordt gezet, heeft de Belastingdienst voortaan meer zicht op de aard van de werkrelatie en kan schijnzelfstandigheid beter worden opgespoord. Beide partijen, zowel de zzp’er als de opdrachtgever, zijn hierbij verantwoordelijk.

Hoe nu verder? Covebo biedt de oplossing

We begrijpen goed dat de nieuwe regelgeving de nodige vragen oproept. Hoe nu verder? Werk je veel of regelmatig met zzp’ers dan vraagt de Wet DBA om een aanpassing in de huidige bedrijfsvoering. Ben je zzp'er dan kan je wellicht minder opdrachten voor een opdrachtgever uitvoeren. Covebo neemt jouw graag de zorg uit handen en biedt enkele oplossingen. Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Lees daar meer over en toets jezelf op onze andere pagina's:

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Fasensysteem in de uitzendbranche updated 2024

2 min26 februari 2024

Covebo wil zekerheid bieden in krappe arbeidsmarkt

3 min20 december 2023

Het minimumuurloon komt eraan. Wat betekent dit voor u als klant van Covebo?

2 min16 oktober 2023