25 oktober 2018

Als ondernemer kent u de wekelijkse wedstrijd als geen ander. U trapt ’s ochtends af met uw personeel en de eerste mails worden beantwoord. De hele week zet u zich samen met uw team in om te scoren, rond half één gaat iedereen richting de kantine voor de lunch en rond half 6 klinkt het laatste fluitsignaal. Door de overvolle agenda en operationele werkzaamheden, zou u als ondernemer soms bijna vergeten om uw personeel te blijven motiveren en alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Maar hoe zorgt u er toch voor dat uw team hetzelfde doel voor ogen houdt, gemotiveerd blijft en blijft vernieuwen?

Kijkend naar de agenda is het weekend voor uw personeel heilig en ook in de vrije avonduren worden uw mankrachten liever niet gestoord. Dan staat immers de training in de sportschool of het avondje stappen met vrienden al op de agenda. Een nieuwe tactiekbespreking op kantoor gooit in dat geval roet in het eten en kunt u daarom beter op een ander moment inplannen. Maar wanneer? Als ondernemer kent u het probleem ‘tijdgebrek’ waarschijnlijk als geen ander. Kortom, u moet op zoek naar een creatieve oplossing in de agenda van uw personeel!

Hoe doen wij dat? Om personeel gemotiveerd te houden en te blijven vernieuwen kiest Covebo Payroll & HR voor nieuwe een tool: ‘Ontbijten met de Feiten’. Vier keer per jaar schuiven wij als team om 07:00 uur aan de ontbijttafel om onze ‘wedstrijd’ voor te beschouwen, onder het genot van een heerlijk ontbijtje en een vers kopje koffie. Op deze manier krijgt manager Reinier Vastenburg bij Covebo Payroll & HR de kans om zijn personeel te prikkelen en te motiveren met de huidige stand van zaken en doet hij geen beroep op het vrije weekend of de vrije avond van zijn werknemers.

Wist u dat ‘Ontbijten met de feiten’ niet alleen een manier is om uw personeel uit het vaste ritme te halen, maar het tijdstip ook nog eens super efficiënt is? U kunt met ‘Ontbijten met de Feiten’ scoren uit de aftrap, want de vroege ochtend blijkt volgens diverse onderzoeken een zeer geschikt tijdstip te zijn, om uw personeel te informeren en te motiveren. Maar waarom dan?

– In de ochtend is de kans op afleiding kleiner: in de middag mist uw personeel wellicht de nodige kansen, terwijl de hersenen aan het begin van de werkdag nog fris zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Business Insider Nederland (Bakker, 2018) dat taken die worden uitgesteld naar de middag of de avond, vaak niet meer worden uitgevoerd.

– In de ochtend is de wilskracht van uw medewerkers groter: uw personeel raakt vermoeid gedurende de wedstrijd, maar tijdens ‘Ontbijten met de Feiten’ zitten ze nog volop in hun energie. Wilskracht is volgens Business Insider Nederland (Bakker, 2018) te vergelijken met ‘een spier die vermoeid raakt’. Hoe langer je deze spier gebruikt, hoe vermoeider hij wordt.

– De dag positief beginnen: vroeg opstaan maakt uw personeel gelukkiger en productiever, wat maakt dat ze de voorzet van uw klant feilloos binnenkoppen. Volgens Metronieuws (2012) ‘heeft de morgenstond goud in de mond’. Je kan maar beter vroeg opstaan om het maximale uit je dag te halen. Renee Biss (promovenda aan de universiteit van Toronto) liet 435 jongeren tussen de 17 en 38 jaar oud en 297 ouderen tussen de 59 en 79 een vragenlijst beantwoorden over hun slaappatroon. Uit de gegevens blijkt dat ochtendmensen een fijner leven hebben, ze vinden zichzelf gelukkiger, gezonder en hebben een beter sociaal leven.

Kortom, wilt u de privé agenda van uw personeelslid niet verstoren, de onderlinge sfeer in het team versterken en uw medewerkers optimaal informeren en motiveren? Dan zou ik eens een ontbijtje proberen!

Wilt u meer informatie over ‘Ontbijten met de Feiten’? Neem dan eens contact met ons op via sales@covebo.nl!