Het nieuwe pensioenstelsel

Het huidige pensioenstelsel heeft jarenlang goed gefunctioneerd, maar is inmiddels aan vervanging toe. Vanaf 1 januari 2026 gaat StiPP over op een nieuwe pensioenregeling. Deze verandering is in overleg met werkgeversorganisaties ABU en NBBU en de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie tot stand gekomen. Hoewel de invoering van de nieuwe regeling nog even op zich laat wachten, willen we je nu alvast informeren over wat er al bekend is en wat er nog gaat komen.

Waarom het nieuwe pensioenstelsel?

Vakbonden, werkgevers en de overheid hebben gezamenlijk nieuwe regels vastgesteld voor het pensioen. Het doel hiervan is om het pensioenstelsel transparanter, persoonlijker en toekomstbestendiger te maken. Gelukkig blijven enkele sterke punten onveranderd:

  • Werknemers blijven pensioen opbouwen via hun werkgever;
  • Werknemers ontvangen pensioen zolang ze leven;
  • De AOW blijft door de overheid verzorgd.

In het vernieuwde pensioenstelsel bouwen alle werknemers pensioen op via een premieregeling. Ons pensioenfonds, StiPP, hanteert al een premieregeling, wat betekent dat onze werknemers op dezelfde manier pensioen blijven opbouwen als voorheen.

Wat gaat er veranderen?

Hoewel nog niet alle details zijn vastgesteld, kunnen we al melden dat de nieuwe pensioenregeling marktconform is en een verbetering van de arbeidsvoorwaarden biedt. Dit geeft werknemers meer zekerheid voor de toekomst. Daarnaast zorgt de nieuwe regeling ervoor dat het verschil tussen tijdelijke werknemers in de uitzendbranche en hun collega’s in vaste dienst kleiner wordt. Twee wijzigingen die al definitief vaststaan zijn:

  • Beëindiging van de Basis- en Plusregeling
    De Basis- en Plusregeling verdwijnen in de nieuwe pensioenregeling en worden vervangen door één uniforme regeling. Dit betekent dat voor alle werknemers in de uitzendbranche dezelfde regeling geldt, met gelijke premies voor iedereen (op dit moment bouwen werknemers in de Plusregeling van StiPP pensioen op met een percentage dat afhangt van hun leeftijd). Werknemers beginnen met pensioenopbouw vanaf de eerste dag van de maand waarin ze 18 jaar worden.
  • Meer premie voor werkgevers en werknemers
    In de nieuwe pensioenregeling gaan werkgevers meer bijdragen aan het pensioen, wat resulteert in een hoger pensioen voor werknemers. Werknemers dragen echter ook bij aan de premie. Gezamenlijk leggen werkgevers en werknemers 23,4% van de pensioengrondslag in, waarbij werkgevers 7,5% mogen inhouden op het brutoloon.
  • Daarnaast zijn alle werknemers verzekerd voor nabestaandenpensioen, premievrijstelling en bij arbeidsongeschiktheid.

Wat wijzigt er niet in het nieuwe pensioenstelsel?

Er zijn een aantal onderwerpen uit de oude regeling die niet veranderen en mee gaan in de nieuwe regeling. Wij zetten ze hier even op een rijtje:

  • Premieregeling
    In het nieuwe pensioenstelsel blijft net als in de oude regeling een premieregeling. Werknemers blijven dus op dezelfde manier pensioen opbouwen. Wel wordt deze pensioenregeling van StiPP aangepast op een aantal belangrijke punten. Later zal hier meer over bekend worden.
  • Opbouw van het pensioen
    Er wordt een percentage van de pensioengrondslag op de pensioenrekening van de werknemer gestort. De berekening hiervan is: het pensioengevend salaris – de franchise.
  • Maximaal pensioengevend uurloon
    Jaarlijks wordt er een maximaal pensioengevend uurloon vastgesteld. Wanneer een werknemer meer dan dit bedrag verdient bouwt hij daar geen pensioen over op.

Tijdlijn nieuwe pensioensregeling

In 2023 heeft de overheid besloten om een nieuwe pensioenregeling in te voeren, waarmee de nieuwe pensioenwet is ingegaan.

  • 2023: In november 2023 hebben de werkgeversorganisaties en vakbonden afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling.
  • 2024 – 2025: Er is een transitieplan opgesteld en voorgelegd aan het StiPP pensioenfonds. Na beoordeling werkt StiPP een plan uit over hoe de overgang eruit zal zien en hoe deze wordt ingevoerd. Dit plan wordt uiterlijk in juli 2025 bekendgemaakt.
  • 2026: Het streven is om per 1 januari 2026 over te gaan op de nieuwe pensioenregeling. Halverwege 2026 ontvangen werknemers van het pensioenfonds een definitieve berekening van hun pensioen.
  • 2028: Uiterlijk per 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel en gelden de nieuwe regels voor iedereen.

Wat betekent dit voor de werknemer?

Wij begrijpen dat een nieuwe pensioenregeling spannend kan klinken voor werknemers. Het doel van de nieuwe regeling is echter om ervoor te zorgen dat werknemers zich geen zorgen hoeven te maken over hun pensioen. Er zijn al een aantal aspecten bekend waar werknemers op kunnen rekenen:

  • Huidige pensioenvermogen: De werknemer behoud het huidige pensioenvermogen en wordt overgezet naar de nieuwe pensioensregeling
  • Meer pensioenopbouw: Werknemers bouwen meer pensioen op, wat ook betekent dat de premies stijgen. Deze premies worden zowel door de werknemer als de werkgever betaald.
  • Verzekerd: Bij nieuwe regeling ben je verzekerd bij overleiden en onder voorwaarden arbeidsongeschiktheid.
  • Compensatie: Werknemers van 59 jaar en ouder ontvangen bij de overgang naar de nieuwe regeling eenmalig een extra bedrag bij hun pensioenvermogen. Dit is echter nog onder voorbehoud.

Wat betekent dit voor jou als klant?

De exacte impact voor jou als klant en voor Covebo zijn we nog aan het onderzoeken. We begrijpen dat je zelf wellicht ook met veel vragen zit. We hopen je halverwege 2025 te kunnen voorzien van een nieuwe update en hoe deze transitie er verder uit zal gaan zien.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Training voor internationale automotive medewerkers Covebo: klaar voor de elektrische toekomst

2 min 19 november 2024

Zzp wetgeving 2025: wat verandert er voor jou als zelfstandige?

3 min 14 november 2024

Wet- en regelgeving wijzigingen 2025

4 min 5 november 2024