3 min15 april 2019

Sollicitatietips

Staat jou een sollicitatiegesprek te wachten? Lees dan onze blog over een aantal basisweetjes waar je een voordeel mee kunt doen. Een goed begin is het halve werk! En zeg nou zelf, wie kan jou betere tips geven dan wij van Covebo: een uitzendbureau waar dagelijks tientallen gesprekken gevoerd worden…

Een sollicitatiegesprek spannend? Ach wel nee!

De reden dat we hier überhaupt een blog over schrijven is dat ons is opgevallen dat solliciteren niet bij iedereen even vlekkeloos verloopt. De redenen daarvan zijn erg uiteenlopend. Waar de een te relaxed een gesprek in gaat is de ander zo nerveus dat het zijn of haar kwaliteiten onderdrukt. Jammer, want iedereen verdient een kans op een nieuwe toekomst! We beginnen bij het begin….

Dress to impress of op z’n boerenfluitjes?

Afhankelijk van de branche waarin je solliciteert kan je jouw kledingkeuze bepalen. We houden het even dicht bij onszelf: de kledingkeuze voor functies in de bouw, techniek, logistiek of productie. Solliciteer je binnen deze branches dan is het zeer waarschijnlijk dat jij in een casual outfit goed voor de dag komt. Dit betekent niet dat je de kleding van gisteren van je kledingstoel af kunt pakken. Het is belangrijk dat je kleding draagt zonder gaten, fris ruikt en de biervlekken van afgelopen weekend van je schoenen zijn verwijderd.

Armen losjes voor je op tafel

Je kledingstijl is bepaald, op naar het volgende: je houding. Werknemers die positief, gemotiveerd en geïnteresseerd zijn, laten onbewust een andere indruk achter dan kandidaten met een gesloten, ongemotiveerde en ongeïnteresseerde houding. Je zenuwen kunnen soms de overhand nemen, waardoor je achteruit geleund in je stoel hangt, met het liefst je armen over elkaar. Dit kun je voorkomen door iets in je handen te nemen, bijvoorbeeld een pen. Gevaar is natuurlijk dat je gaat klikken met de pen, dus een kop koffie is een goed alternatief! Kijk tijdens het gesprek jouw gesprekspartner  regelmatig aan.

Vertrouw op jezelf

We maken wel eens mee dat sollicitanten samen met een vriend of vriendin komen. Ondanks dat je het misschien erg spannend vindt, is het belangrijk dat je alleen komt. Op die manier kan de focus voor de volle 100% op jou worden gelegd. Kies je ervoor om toch iemand mee te nemen, laat diegene dan even ergens op jou wachten, bijvoorbeeld in de kantine.

Solliciteren en corona

Tegenwoordig worden steeds meer sollicitatiegesprekken online gevoerd. En dat is echt wel even anders dan een sollicitatiegesprek in levende lijve. Maar geen paniek: met deze tips kom jij ook online goed voor de dag!

  1. Regel een laptop, zodat je jouw telefoon of tablet niet hoeft vast te houden. Heb je geen laptop? Geen zorgen, dan kun je je telefoon of tablet het beste ergens tegenaan zetten, zoals een stapel boeken.
  2. Zorg dat je weet via welke app het gesprek plaatsvindt en hoe de app werkt. Test de app (Zoom, Skype, Teams, Whatsapp...) voor het gesprek en vergeet niet om een nette profielfoto te kiezen.
  3. Kies een rustige plek uit, waar je niet gestoord kan worden door spelende kinderen of het koffiezetapparaat dat lawaai maakt.
  4. Kom op tijd. Als je 10 minuten voor het gesprek klaar zit, ben je in ieder geval op tijd, ook als je laptop even vastloopt of je verbinding slecht is en je moet verplaatsen naar een andere kamer.
  5. Laat jezelf van je beste kant zien! Let op dat je hele gezicht in beeld is, kies ook nu voor nette kleding en ga rechtop in je stoel zitten.

Wij hopen dat je deze informatie tot je neemt en wensen jou veel succes met jouw sollicitatiegesprek! Misschien is dat wel bij ons op kantoor! Bekijk de vacatures.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Vol energie aan het werk - 5 anti dip-tips

2 min9 februari 2022

Werkstress? 6 tips om er vanaf te komen!

3 min15 november 2021

Beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek?!

2 min4 juni 2021