5 min14 januari 2025

Praktische tips voor een goed cv

Om bij jouw droombaan binnen te komen begin je natuurlijk met een goed cv. Wij bij Covebo begrijpen dat je hier soms in kunt vastlopen, daarom willen we je in deze blog wat tips meegeven voor een goed cv. Curriculum vitae betekent niets meer en minder dan ‘levensloop’ in het Latijn. Het is dus een document dat een samenvatting geeft van je leven, je diploma’s en je werkervaring. Maar niet alleen jouw digitale of papieren cv vertelt jouw levensloop, ook sociale media laten zien wie jij bent.

Aan de slag: Kern onderdelen van een cv

Allereerst is het belangrijk dat de werkgever zijn aandacht bij jou cv kunt houden, daarom raden wij aan om je cv kort maar krachtig te houden. Probeer 1 tot 2 a4’tjes aan te houden. Ze hebben meestal geen tijd om een heel boekwerk door te lezen.

Een goed begin
Schrijf aan het begin van je cv een korte introductie over jezelf. Dit zijn een paar zinnen waarin je de werkgever meteen enthousiast maakt om verder te gaan lezen.

Profielfoto
Om bij jouw droombaan binnen te komen gaat het natuurlijk om jou innerlijk, maar een foto toevoegen in je cv is geen slecht idee. De werkgever krijgt dan meteen een beeld van jou. Een foto is zeker niet verplicht als je je daar niet fijn bij voelt. Zorg er wel voor dat het een professionele foto is, dus denk aan de kledingkeus op de foto, een foto waar jij alleen op staat en het liefst geen selfie. Een grote glimlach mag uiteraard niet ontbreken. Maar blijft ook dichtbij jezelf, jij moet je er overigens wel comfortabel bij voelen.

Personalia
Houd je personalia kort en bondig, maar zorg dat alle belangrijke informatie die een werkgever over jou wil weten erin staat. Vermeld in ieder geval jouw naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en rijbewijs. Ook zou je je social media accounts kunnen toevoegen in je personalia (als je hier actief op bent.) zoals bijvoorbeeld jouw LinkedIn profiel. De werkgever krijgt dan een beter beeld over jou leven en wat je graag doet in je vrije tijd.

Werkervaring
Hierin geef je aan bij welk(e) bedrijf / bedrijven je eerder hebt gewerkt, welke functie je had, wat je verantwoordelijkheden waren en de hoelang je bij het bedrijf hebt gewerkt. Als het minder bekende bedrijven waren is het goed om wat extra informatie over het bedrijf te geven. Je maakt je cv echt persoonlijk door bij jouw werkervaring(en) te vertellen wat je hebt geleerd en waarom je er met plezier hebt gewerkt. Schrijf in ieder geval altijd met positieve woorden. Tip: Zet jouw laatste werkgever altijd bovenaan. Een werkgever is meer geïnteresseerd in de functie die je nu uitvoert, dan je baan van 10 jaar geleden. Je begint dus met je huidige of laatste baan en werkt terug in het verleden.

Opleidingen en certificaten
Net als bij het stukje werkervaring is het ook hier goed dat je de meest recente opleiding bovenaan zet. Heb je relevante opleidingen en cursussen gevolgd (en afgerond), vermeld deze dan zeker. Ook relevante certificaten kunnen in jouw voordeel werken. Ben je nog ergens aan het studeren? Vermeld dan ook je studie. Dit laat zien dat je leergierig bent en aan je toekomst denkt.

Vaardigheden en hobby's
Het gaat in je cv niet alleen om de werkgerichte competenties, maar ook om wat jij graag doet in je vrije tijd of waar jij goed in bent. Jouw hobby’s geven een werkgever een goed beeld van wie jij bent. Misschien val je met jouw interessante hobby wel op tussen de andere sollicitanten. Daarnaast kun je jouw vaardigheden gebruiken in je cv. Ben je ontwerper, zorg dan bijvoorbeeld voor een topdesign cv.

Talen
Afhankelijk van de gevraagde functie, kan het van groot belang zijn om ook je talenkennis duidelijk te maken. Welke talen kun jij spreken? En hoe goed kan jij de taal spreken, schrijven en verstaan. Dit is een waardevolle toevoeging.

Referenties
Heb je een eerdere werkgever of klant die positief over jou is? Vraag diegene om een referentie. Je kunt dan de zin ‘Referenties op aanvraag.’ toevoegen aan je cv. Zorg altijd dat jouw referentie toestemming geeft en bespreek met diegene op welke functie je solliciteert. Zo kan hij of zij een passend verhaal vertellen over zijn ervaring over het werken met jou.

Gebruik je LinkedIn? Dan kun je jouw vorige werkgever of klant om een ‘Recommendation’ (aanbeveling) vragen. Verwijs bijvoorbeeld op je cv door naar je LinkedIn-profiel als dit van toepassing is.

Social media

Als werkgevers een goed beeld van jou willen krijgen en dus een indruk van jouw leven willen hebben, kijken ze vaak ook naar jouw profiel op LinkedIn of Facebook. Let dus goed op welke berichten en foto’s je op sociale media plaatst. Je kunt je voorstellen dat mensen die op Facebook constant klagen dat ze ziek zijn, minder kans maken op die ene leuke baan. En ook een social mediaprofiel dat niet overeenkomt met je cv is niet professioneel.

Laat een goede eerste indruk achter!

Een goed cv is dus een serieuze aangelegenheid. Als je een cv hebt opgesteld, laat deze dan ook eens nalezen door iemand die dicht bij je staat. Bijvoorbeeld je partner, vriend, vriendin of een ander familielid. Herkennen ze zich in dit verhaal? Of hebben ze nog een goede toevoeging? Dan kun je dit misschien nog aanpassen en weet je daarna zeker dat de werkgever een goed beeld van jou krijgt. Daarnaast zijn spelfouten ook geen fijn binnenkomen, door het na te laten lezen, kan je dit er eenvoudig uit filteren. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd eerlijk en oprecht bent. Je kunt niet op sociale media een heel ander persoon zijn dan op papier, want dan val je door de mand. Schrijf in positieve bewoordingen en leef je in dat je morgen bij dit bedrijf aan de slag wilt gaan.

Het sollicitatiegesprek

Als jouw cv indruk heeft gemaakt bij de werkgever en je uitgenodigd wordt voor een gesprek, dan kan een goede voorbereiding niet ontbreken. Lees hier onze sollicitatie tips om zo goed voorbereid het gesprek aan te gaan.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Covebo als fundament voor liefde en toekomst: Het verhaal van Audrius en Smilte

2 min 11 december 2024

Waarom het als hoveniersbedrijf slim is om nu alvast na te denken over je personeelsbehoefte in het hoogseizoen

3 min 18 september 2024

Zo overbrug je personeelstekort tijdens piekmomenten: 5 handige tips

3 min 13 september 2024