3 min9 februari 2019

Praktische tips voor een goed cv

Curriculum vitae betekent niets meer en minder dan ‘levensloop’ in het Latijn. Het is dus een document dat een samenvatting geeft van je leven, je diploma’s en je werkervaring. Maar niet alleen jouw digitale of papieren cv vertelt jouw levensloop, ook sociale media laten zien wie jij bent.

Aan de slag: kernonderdelen van een cv

Social media, check! Nu nog een goed cv maken. Tip: zorg ervoor dat jouw cv op één tot twee A4'tjes past. Werkgevers zijn druk en lezen cv’s vluchtig door: ze hebben dus geen tijd om een heel boekwerk door te lezen. De volgende onderdelen horen op een goed cv:

Profielfoto

Een foto is geen vereiste, maar met een professionele profielfoto kun je direct een goede eerste indruk achterlaten.

Personalia

Houd je personalia kort en bondig, maar zorg dat alle belangrijke informatie die een werkgever over jou wil eten erin staat. Vermeld in ieder geval jouw naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en rijbewijs.

Jouw werkervaring

Hierin geef je aan bij welk(e) bedrijf / bedrijven je eerder hebt gewerkt, welke functie je had en wat je verantwoordelijkheden waren. Als het onbekende bedrijven waren is het goed om wat extra informatie over het bedrijf te geven. Je maakt je cv echt persoonlijk door bij jouw werkervaring(en) te vertellen wat je hebt geleerd en waarom je er met plezier hebt gewerkt. Schrijf in ieder geval altijd met positieve woorden.
Tip: Zet jouw laatste werkgever altijd bovenaan. Een werkgever is meer geïnteresseerd in de functie die je nu uitvoert, dan je baan van 10 jaar geleden. Je begint dus met je huidige of laatste baan en werkt terug in het verleden.

Opleidingen en certificaten

Heb je relevante opleidingen en cursussen gevolgd (en afgerond), vermeld deze dan zeker! Ook relevante certificaten kunnen in jouw voordeel werken. Ben je nog ergens aan het studeren? Vermeld dan ook je studie! Dit laat zien dat je leergierig bent en aan je toekomst denkt.

Vaardigheden en hobby’s

Hier vertel je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Jouw hobby’s geven een werkgever een goed beeld van wie jij bent. Misschien val je met jouw interessante hobby wel op tussen de andere sollicitanten. Daarnaast kun je jouw vaardigheden gebruiken in je cv. Ben je ontwerper, zorg dan bijvoorbeeld voor een topdesign.

Talen

Afhankelijk van de gevraagde functie, kan het van groot belang zijn om ook je talenkennis duidelijk te maken. Hoe goed je de taal kunt spreken, schrijven of verstaan is daarbij een waardevolle toevoeging.

Referenties

Heb je een eerdere werkgever of klant die positief over jou is? Vraag diegene om een referentie! Je kunt een zinnetje ‘Referenties op aanvraag.’ toevoegen aan je cv. Zorg altijd dat jouw referentie toestemming geeft en bespreek met diegene op welke functie je solliciteert. Zo kan hij of zij een passend verhaal vertellen.

Gebruik je LinkedIn? Dan kun je jouw vorige werkgever of klant om een ‘Recommendation’ (aanbeveling) vragen. Verwijs bijvoorbeeld op je cv door naar je LinkedIn-profiel als dit van toepassing is.

Vergeet sociale media niet

Als werkgevers een goede samenvatting en dus een indruk van jouw leven willen hebben, kijken ze vaak ook naar jouw profiel op LinkedIn of Facebook. Let dus goed op welke berichten en foto’s je op sociale media plaatst. Je kunt je voorstellen dat mensen die op Facebook constant klagen dat ze ziek zijn, minder kans maken op die ene leuke baan. En ook een social mediaprofiel dat niet overeenkomt met je cv is niet professioneel.

Laat een goede eerste indruk achter!

Een goed cv is dus een serieuze aangelegenheid. Als je een cv hebt opgesteld, laat deze dan ook eens nalezen door iemand die dicht bij je staat. Bijvoorbeeld je partner of een ander familielid. Herkennen ze zich in dit verhaal? Dan weet je zeker dat jouw eventuele nieuwe werkgever een goed beeld van je heeft. Zorg er ook voor dat je altijd eerlijk en oprecht bent. Je kunt niet op sociale media een heel ander persoon zijn dan op papier, want dan val je door de mand. Schrijf in positieve bewoordingen en leef je in dat je morgen bij dit bedrijf aan de slag wilt gaan.

Het sollicitatiegesprek

Heeft jouw cv indruk gemaakt en mag je op gesprek komen? Lees dan ook onze sollicitatietips om nog meer kans te maken op die leuke baan!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Klaudia volgt haar droom in Nederland

3 min31 augustus 2022

Werken in de techniek? Echt iets voor vrouwen!

2 min15 juli 2022

5 tips voor werken in de hitte

2 min16 juni 2022