2 min22 december 2021

Krijg je evenveel salaris via een uitzendbureau?

Twijfel je of je wel via een uitzendbureau wil werken omdat je bang bent dat je minder betaald krijgt dan je collega’s die in vaste dienst zijn bij het bedrijf? Het is een vraag die nog regelmatig gesteld wordt. Logisch vinden wij, want als je hetzelfde werk doet wil je niet benadeeld worden. Je wil tenslotte ook gewoon brood op de plank hebben. Het antwoord op die vraag is heel simpel: ja, je krijgt evenveel betaald.

Speciaal daarvoor is de inlenersbeloning. Het is dus wettelijk vastgelegd om het verschil in beloning tussen uitzendkrachten en personeel met rechtstreeks dienstverband tegen te gaan. Voor een nog betere positie van uitzendkrachten is er per 3 januari 2022 een uitbreiding op de inlenersbeloning.

Benieuwd waar de inlenersbeloning uit bestaat? Lees dan vooral verder. Vind jij het alsnog een lastig onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We begrijpen dat je wil weten hoe het met jouw salaris gesteld is.

Waaruit bestaat de inlenersbeloning?

  • Het periodeloon in de schaal, functie/functiegroep waarin de uitzendkracht is ingedeeld;
  • ATV / ADV. Wat vaak bij uitzendkrachten wordt toegepast is het opnemen van atv-dagen in het loon. Hij of zij krijgt geen extra vrije dagen (ATV), maar een iets hoger loon.
  • Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren. Maar ook verschoven uren, ploegendienst en werken onder fysiek belastende omstandigheden zoals werken onder lage of hoge temperaturen, werken met gevaarlijke stoffen of vuil werk;
  • Initiële loonsverhogingen, zoals bij de inlener bepaald;
  • Onkostenvergoedingen, bijvoorbeeld reiskosten en gereedschapskosten;
  • Periodieke verhogingen. De loonsverhogingen zijn per cao verschillend en de loonschalen werken per cao ook weer anders.

Uitbreiding inlenersbeloning per 3 januari 2022

  • Eenmalige uitkeringen;
  • Thuiswerkvergoeding;
  • Loonsverhogingen met terugwerkende kracht;
  • Inschaling behouden indien uitzendkracht binnen 12 maanden terug is bij dezelfde inlener of dezelfde cao.

Je kunt er dus op vertrouwen dat je als uitzendkracht écht dezelfde beloning krijgt als jouw collega’s. Heb je nog vragen of twijfels? Wij helpen graag!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Het minimumuurloon komt eraan. Wat betekent dit voor u als klant van Covebo?

2 min16 oktober 2023

Het arbeidstekort in de logistieke sector: een groeiend probleem dat vraagt om oplossingen

2 min30 juni 2023

Wijziging ABU CAO

2 min26 juni 2023