3 min17 mei 2022

Hier in Bergen op Zoom verblijven straks 435 internationale medewerkers

BERGEN OP ZOOM - De arbeidsmarkt schreeuwt om personeel. Tegelijkertijd ontbreekt het aan huisvesting. Zes kadepanden aan de Havendijk, op de plek van voormalig ijzergieterij De Holland in Bergen op Zoom, moeten daar verandering in brengen. Over drie jaar verblijven daar circa 435 internationale medewerkers

Studio's voorzien van alle gemakken

De zes gebouwen bieden straks onderdak aan arbeidsmigranten uit heel de regio. Die komen terecht in een volledig gemeubileerde één- of tweepersoons studio, voorzien van alle gemakken: televisie, internet, koelkast en wasmachine. Per vier kamers is er een gedeelde keuken en badkamer. In de gebouwen komen ook sport- en ontspanningsruimtes. Voor het ontwerp is gekeken naar Noorse pakhuizen.

De plannen komen van de Waalwijkse vastgoedontwikkelaar Sabes Vastgoed, dat nauw samenwerkt met Covebo Uitzendgroep, een van de grootste spelers op de uitzendmarkt in ons land. Meer huisvesting voor internationale krachten is keihard nodig, zegt stedenbouwkundige Luuk van Baalen van de gemeente Bergen op Zoom. Van de 500 bedden voor arbeidsmigranten, wist de gemeente er tot nu toe slechts honderd te realiseren.

Grootschalig

Nu wonen veel van deze mensen nog verspreid over de  gemeente. Vaak met meerdere gezinnen in een woning. In Bergen op Zoom alleen gaat het om ruim 2000 arbeidsmigranten, zegt Van Baalen. Voornamelijk Oost-Europeanen die hier tijdelijk werken en verblijven. De groeiende economie schreeuwt om nog meer handjes. En dus wil de Markiezenstad binnen nu en vijf jaar in totaal 1050 internationale arbeidskrachten onderdak bieden.

''Wat we willen is grootscha­li­ge huisves­ting aan de randen van de stad, niet ergens achteraf weggestopt''

- Luuk van Baalen, Gemeente Bergen op Zoom

Het plan voor zes gebouwen aan de Havendijk, op het terrein van voormalige ijzergieterij De Holland, voorziet meteen in bijna de helft van die opgave. ,,Wat we willen is grootschalige huisvesting aan de randen van de stad, niet ergens achteraf weggestopt”, zegt Luuk van Baalen. ,,Deze mensen maken wel deel uit van onze maatschappij. Dan is het belangrijk dat je ze daar ook een plek biedt.”

Bij Covebo Uitzendgroep hebben ze vaker met dat bijltje gehakt. De uitzendorganisatie biedt nu al onderdak aan 7.000 internationale medewerkers. Zo is het betrokken bij de ontwikkeling van een campus in Waalwijk, dat plaats biedt aan 400 tijdelijke krachten. ,,Waar internationale krachten behoefte aan hebben is een eigen vertrek met de nodige privacy”, zegt Marc van de Veen. ,,Dit is wat wij aan de Havendijk gaan realiseren.”

''Waar internatio­na­le krachten behoefte aan hebben is een eigen vertrek met de nodige privacy'

- Marc van de Veen, Covebo Uitzendgroep

Dat Bergen op Zoom juist voor deze locatie heeft gekozen, is geen toeval, legt stedenbouwkundige Van Baalen uit. ,,De locatie aan de Havendijk is vlakbij veel voorzieningen en industrieterrein Noordland. Vanuit dit onderkomen, kunnen ze straks op de fiets naar het werk of boodschappen doen. Dat vermindert het aantal verkeersbewegingen, scheelt tijd en geld. En het biedt lucht aan de woningmarkt.”

Joblodges afgeschoten

Het creëren van huisvesting voor internationale medewerkers, zonder overlast voor andere inwoners, leverde de gemeente eerder al de nodige hoofdbrekens op. Ook kwam het met enige regelmaat tot forse kritiek van omwonenden. Zo werden de plannen voor zogeheten joblodges aan de Brechterhoeflaan in wijk Oost finaal afgeschoten. En ook het onderkomen aan de Parallelweg kwam er niet zonder weerstand.

Die problemen denken Sabes Vastgoed, Covebo Uitzendgroep en de gemeente met deze plannen te kunnen tackelen. In de grootschalige aanpak zit een deel van de oplossing, zegt initiatiefnemer Eduard Sars. De verblijfsgebouwen krijgen stuk voor stuk een eigen beheerder, die als aanspreekpunt fungeert voor de omgeving, zodat eventuele overlast meteen in de kiem kan worden gesmoord.

Ook plannen in Halsteren

Nu de gemeente groen licht heeft gegeven voor de plannen, gaat Sabes Vastgoed volgende maand het gesprek aan met de omgeving. Verloopt alles voorspoedig, dan moet de bouw medio 2025 klaar zijn, zegt Sars’ compagnon Ted van den Besselaar. ,,Maar het hangt van veel factoren af of we dat halen.” Naast deze plannen werkt de gemeente achter de schermen nog enkele kleinschalige initiatieven uit.

''Verloopt alles voorspoe­dig, dan moet de bouw medio 2025 klaar zijn''

- Eduard Sars, Sabes Vastgoed, Waalwijk

Zo liggen er plannen voor migrantencomplexen voor 60 tot 90 bewoners aan de Calandweg en aan de Industrieweg in Halsteren, op het voormalig Hemi-terrein. ,,Maar die moeten nog groen licht krijgen van het college”, benadrukt Van Baalen.

(Bron www.bndestem.nl)

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

5 redenen waarom Covebo dé ideale partner is voor het inhuren van verkeersregelaars

3 min22 mei 2024

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024: wees voorbereid!

1 min17 mei 2024

Covebo wil zekerheid bieden in krappe arbeidsmarkt

3 min20 december 2023