2 min30 juli 2020

Werken op zondag

Er wordt steeds vaker ook op zondag gewerkt. Vroeger was zondag echt een rustdag: de straten waren verlaten, maar tegenwoordig zie je in de grote steden het verschil tussen zaterdag en zondag niet meer. Veel winkels en supermarkten zijn gewoon open. Maar ook het openbaar vervoer rijdt gewoon, sportscholen en horeca zijn open en in sommige bedrijven wordt doorgewerkt, als een productieproces niet kan worden onderbroken.

Ben ik verplicht om op zondag te werken?

Op zondag werken is in Nederland niet verplicht, tenzij jouw werkgever dit met jou heeft afgesproken. Bovendien heb je altijd recht op 13 vrije zondagen per jaar. Soms staat er in een cao* of bedrijfsregeling dat je recht hebt op minder vrije zondagen. Dit kan én mag, maar alleen als jij hiermee akkoord bent gegaan.

Krijg ik toeslag als ik op zondag werk?

Voor veel mensen is een toeslag een grote motivatie om ook op zondag te werken. Er bestaan alleen geen wettelijke regels die zeggen dat je extra betaald krijgt als je op zondag werkt. Jouw werkgever hoeft jou dus geen toeslagen te geven als je op zondag werkt. Daarom is de kans groot dat je op zondag evenveel verdient als op een andere werkdag. Ook hoeft jouw werkgever je geen extra uren vrij te geven voor jouw gewerkte uren op zondag.

Toch is het in sommige gevallen zo dat je extra betaald krijgt. Dit staat dan in jouw arbeidsovereenkomst of in de cao*. Een aantal voorbeelden:

  • In de horeca verdien je geen toeslag voor werken op zondag.
  • Supermarkten geven een zondagstoeslag van 100 procent. Dit betekent dat je dubbel salaris krijgt voor deze dag.
  • In de cao Retail Non-Food staat dat je recht hebt op een zondagstoeslag van 50 procent.
  • Volgens de metaal en techniek cao krijg je op zondag een overwerktoeslag van 84 procent per uur.
  • De bouw cao zegt dat je op zondag een overwerktoeslag krijgt van 100 procent per uur.
  • In de pluimvee-verwerkende industrie cao staat dat je recht hebt op een ongunstige uren toeslag op zondag van 100 procent per uur.

*Wat is een cao?
Een cao is een ‘collectieve arbeidsovereenkomst’: dit is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een cao geldt voor een groep mensen. Een arbeidsovereenkomst daarentegen is een overeenkomst tussen jou en je werkgever en geldt dus alleen voor jou.

 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Covebo wil zekerheid bieden in krappe arbeidsmarkt

3 min20 december 2023

Het minimumuurloon komt eraan. Wat betekent dit voor u als klant van Covebo?

2 min16 oktober 2023

Het arbeidstekort in de logistieke sector: een groeiend probleem dat vraagt om oplossingen

2 min30 juni 2023