2 min22 januari 2018

Wat is VCA

VCA staat voor Veiligheid Gezondheid & Milieu - Checklist Aannemers en is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat er veilig wordt gewerkt en er minder ongevallen gebeuren. Veel ongevallen worden namelijk veroorzaakt doordat medewerkers niet goed op de hoogte zijn van veiligheidsrisico’s en regels op de werkvloer. VCA is opgesteld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd veiligheidsrisico, je kunt hierbij denken aan werk op bouwplaatsen, in fabrieken, werkplaatsen of aan of nabij installaties.

VCA certificeringen zijn er voor aannemers, voor medewerkers (basis en leidinggevenden), uitzendbureaus en opdrachtgevers. Welk certificaat je moet hebben, hangt dus af van het werk dat je doet en de functie die je hebt.

VCA voor medewerkers

Voor medewerkers is er het Basisveiligheid VCA certificaat en het VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

  • VCA Basis of B-VCA
    Als je het B-VCA certificaat hebt toon je aan dat je basiskennis hebt op het gebied van wet- en regelgeving. Je kunt daarnaast onveilige handelingen en situaties herkennen en je weet welke maatregelen je moet treffen om ongevallen te voorkomen. Je weet hoe je tijdens het werk rekening moet houden met het milieu en de veiligheid en gezondheid van anderen.
  • VCA VOL
    Ben je leidinggevende? Dan is het B-VCA niet voldoende, maar moet je het VCA-VOL behalen. Deze gaat wat verder dan het B-VCA. Je hebt kennis van de (Europese) wet- en regelgeving, je weet hoe je onveilige situaties en handelingen moet herkennen en je weet hoe je ongevallen moet voorkomen. Daarnaast weet je hoe het zit met VCA-certificeringen, bedrijfs-noodplannen en kun je toolboxvergaderingen organiseren en leiden.

Het is niet verplicht om een opleiding te volgen voordat je VCA-examen kunt doen. Je mag zelf bepalen of en waar je lesdagen wilt volgen, of dat je zelf studeert met behulp van een lesboek. Om het certificaat te behalen is enkel het slagen voor het examen een verplichting. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

VCU voor uitzendbureaus

VCU-VIL is het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Als je als uitzendbureau mensen te werk stelt bij bedrijven die VCA gecertificeerd zijn, is het belangrijk dat ook het personeel bij het uitzendbureau op de hoogte is van de geldende veiligheidseisen en -regels.
Uiteraard is Covebo ook VCU-gecertificeerd en zijn onze intercedenten die werken met VCA gecertificeerde bedrijven zelf ook in het bezit van een VCU-VIL certificaat.

VCA voor bedrijven/aannemers

Met een VCA-certificering toont een bedrijf aan dat het gehele werkproces volgens de geldende normen is ingericht op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Dit is een gedetailleerd programma waarbij bedrijven uitgebreid worden getoetst.

Voor opdrachtgevers (VCO)

Als een bedrijf regelmatig samenwerkt met VCA-gecertificeerde bedrijven en hun werknemers, dan is het belangrijk dat zij zelf ook op de hoogte zijn van de regels op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Met het VCO-certificaat laat een opdrachtgever zien dat zij een veilige werksituatie belangrijk vindt.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Interview van de ABU over aantrekkelijk vestigingsland

5 min5 maart 2021

Terugblik op 1 jaar WAB

5 min26 januari 2021

Dennis Denekamp vertelt over het digitaliseringsproces bij Covebo

8 min23 oktober 2020