Wet- en regelgeving wijzigingen 2025
Het einde van het jaar nadert, een periode waarin velen te maken hebben met verhoogde werkdruk, terwijl anderen hun werkzaamheden afronden om goed voorbereid het nieuwe jaar te starten. Ongeacht jouw situatie is het belangrijk om te realiseren dat er per 1 januari nieuwe wet- en regelgeving van kracht wordt. In deze blog nemen wij jou mee in alle wijzigingen van 2025, maar ook wat er nu al bekend is aan veranderingen na 2025.
Prijs-kwaliteitssysteem (PKS)
Het Prijs-Kwaliteitssysteem is in het leven geroepen om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Het doel van het PKS is om de kwaliteit en kosten van de huisvesting inzichtelijk en meetbaar te maken, zodat de huisvestingskwaliteit omhoog gaat.
Hoe werkt het PKS?
Het PKS werkt op basis van een puntensysteem. Op basis van diverse criteria, zoals woonruimte per persoon, het aantal personen per kamer en gedeelde sanitaire voorzieningen, wordt een score toegekend aan de huisvesting. Ook aspecten als veiligheid, hygiëne, duurzaamheid en regio worden meegenomen. Deze score bepaalt vervolgens de maximale huur die van het loon van de medewerker mag worden ingehouden. Meer weten over dit onderwerp? Lees hier verder.
Stijging wettelijk minimumloon
Alle medewerkers van 21 jaar en ouder hebben recht op het wettelijk minimumuurloon, zoals vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Dit wettelijk minimumloon geldt voor zowel vaste medewerkers als tijdelijk personeel. Per 1 januari 2025 wordt het minimumuurloon met 2,75 procent verhoogd. Hierdoor stijgt het minimumloon van €13,68 naar €14,06 per uur. Elk jaar vindt er een automatische indexatie plaats. Waarbij ook het minimumloon voor medewerkers jonger dan 21 jaar meestijgt.
Meer weten over de stijging van het wettelijk minimumloon? Lees hier verder.
Zzp wetgeving
Momenteel is de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) van kracht. Deze wet werd in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen, zodat bedrijven geen zzp’ers inhuren die in werkelijkheid als werknemers in een verkapt dienstverband werken. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven. Bedrijven moeten zich hier goed op voorbereiden en zorgvuldig controleren of hun samenwerking met zzp’ers aan de regels voldoet om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Als dit niet op orde is, kan dit leiden tot hoge kosten, waaronder het alsnog moeten afdragen van premies en belastingen. Waar moet je dan aan voldoen volgende de Wet DBA? Daar lees je hier mee over.
Inkomensgarantie
Op grond van de inkomensgarantie heeft een internationale medewerker die niet-permanent in Nederland woonachtige is gedurende de eerste twee maanden ten minste recht op een bedrag ter hoogte van het voltijdsminimumloon, ongeacht de contractduur en het aantal gewerkte uren. Tot op heden werd na afloop van de periode van 2 maanden getoetst of een medewerker deze inkomensgrens had gehaald en indien dat niet het geval was werd dit inkomen aangevuld.
Vanaf 30 december 2024 verandert de inkomensgarantie. Er moet vanaf die datum niet alleen een wekelijks voorschot op de inkomensgarantie worden betaald, maar er gaat ook in blokken van 4 weken (loonaangiftetijdvak) ‘afgerekend’ worden. Om het wekelijks voorschot te betalen moet er dus per week worden gekeken of iemand aan het minimumbedrag zit. Voor het bepalen van dit wekelijkse minimumbedrag wordt de arbeidsduur van de inlener waar de uitzendkracht werkzaam is aangehouden en vermenigvuldigd met het geldende wettelijk minimumuurloon. Wil je meer weten over inkomensgarantie? Lees hier verder.
Wijzigingen na 1 januari 2025
Naast de wijzigingen die op 1 januari ingaan, staan er ook voor de toekomst nog wijzigingen en nieuwe wet- en regelgeving op de planning. Een deel hiervan gaat halverwege 2025 in, en andere volgen in 2026. Uiteraard infomeren we je hier tijdig over zodra er meer bekend is, maar we geven je nu alvast een korte toelichting zodat je weet wat je kan verwachten.
Uitbreiding inlenersbeloning
Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over de nieuwe CAO, waarbij een belangrijk gespreksonderwerp is het creëren van meer gelijkwaardigheid tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers. Deze ontwikkelingen kunnen uiteindelijk invloed hebben op verschillende onderdelen van de inlenersbeloning. Hoewel de exacte wijzigingen op dit moment nog niet bekend zijn, houden wij de voortgang nauwlettend in de gaten. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen wij je uiteraard hierover informeren. Hoe dit er exact uit gaat zien is nog niet bekend. Zodra hier meer duidelijk over is en er definitieve wijzigingen zijn, informeren we jou hierover.
Wet Toelating Terbeschikkingstelling (WTTA)
Om werkgevers en werknemers te beschermen tegen arbeidsbemiddelaars die zich niet aan de wet- en regelgeving houden, wordt naar verwachting de WTTA ingevoerd. Het ministerie verwacht in januari 2025 de tijdslijn hiervan aan te kondigen. Deze wet verplicht arbeidsbemiddelaars om goedkeuring te verkrijgen van de overheid door te voldoen aan specifieke voorwaarden. Bedrijven die uitzendkrachten inhuren mogen vanaf dat moment alleen nog samenwerken met bemiddelaars die officieel zijn toegelaten door de overheid.
De arbeidsinspectie houdt toezicht op zowel de inleners als de uitleners. Maar wat betekent dit voor jou als werkgever en waar moet een uitzendbureau aan voldoen? Lees hier onze blog voor meer informatie.
Nieuw pensioenstelsel
Per 1 januari 2026 stapt StiPP over op een nieuwe pensioenregeling. Deze vernieuwing is bedoeld om pensioenen transparanter, persoonlijker en beter voorbereid op de toekomst te maken. De veranderingen zijn tot stand gekomen in overleg met de werkgeversorganisaties ABU en NBBU en de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie. Hoewel nog niet alle details vastliggen, blijven enkele belangrijke kenmerken behouden in het nieuwe stelsel:
- Werknemers blijven pensioen opbouwen via hun werkgever.
- Werknemers ontvangen pensioen zolang ze leven.
- De AOW blijft geregeld door de overheid.
In het nieuwe stelsel bouwen alle werknemers pensioen op via een premieregeling. Ons pensioenfonds, StiPP, werkt al met een premieregeling, wat betekent dat werknemers op dezelfde manier pensioen blijven opbouwen als voorheen. Daarnaast gaan werkgevers in de nieuwe regeling meer bijdragen aan het pensioen, wat resulteert in een hoger pensioen voor werknemers. Lees hier verder over de informatie die al bekend is en wanneer we een volgende update verwachten.
Vragen?
Wij begrijpen dat sommige wijzigingen veel vragen kunnen oproepen. Heb je behoefte aan verdere toelichting? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van Covebo. Wij geven graag antwoord op jouw vragen en denken graag met je mee!