2 min20 januari 2022

Krapte op de arbeidsmarkt: wat is de oplossing?

Ondanks de coronacrisis blijft de economie groeien. Een nadeel van een groeiende economie is onder andere een schaarste aan personeel. Er is heel veel vraag naar werknemers, zelfs zoveel dat er tekorten zijn. Op de 100 werklozen zijn er 126 vacatures. Hoe gaan we dit oplossen?

Arbeidsmigratie

Er zijn in Nederland tienduizenden migranten die werk en huisvestiging hebben in Nederland. Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa is de laatste jaren flink gestegen. Volgens hoogleraar Wilthagen is de grootste oplossing van de krapte op de arbeidsmarkt de migratie van werknemers naar Nederland. Denk bijvoorbeeld aan asielzoekers of vluchtelingen omscholen en aan het werk laten gaan in Nederland. Steeds meer sectoren kampen met grote personeelstekorten en schakelen een uitzendbureau in. Benieuwd naar onze diensten voor jou als werkgever? Bekijk ze hier!

De verwachting is dat er de komende tijd alleen al uit de EU ruim 50.000 werknemers per jaar extra nodig zijn om de vacatures in te vullen. Dit aantal bovenop de 750.000 arbeidsmigranten maakt dat arbeidsmigranten (mogelijk) onmisbaar zijn geworden voor de Nederlandse economie. De wetgeving voor arbeidsmigranten wordt steeds strenger, in positief opzicht. De arbeidsverhouding van een vaste medewerker en een uitzendkracht moet gelijk zijn. Benieuwd hoe de cao van een uitzendkracht eruit ziet? Bekijk hier het blog.

Gebruik maken van studenten in de praktijk

Denk bijvoorbeeld aan duaal leren verruimen, stages aanbieden met baangarantie, opleidingen verkorten, hoewel dat niet ten koste mag gaan van de kwaliteit. Stagiaires zijn al ingewerkt en kunnen daardoor (bijna) gelijk aan de slag.

Zij-instroom

Er ontstaat vaak 'vrees' voor omscholing. Echter, dit is een goede oplossing om de grote gaten op te vullen. Je lost er niet het hele probleem mee op, maar verschuift het. Dit kan voor mensen wel een uitdaging zijn, iets nieuws proberen.

Doen wat je écht leuk vindt

Bij Covebo kan je ook zonder diploma aan de slag. Wil je wat anders proberen en klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk hier alle vacatures zonder diploma.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Controleer of jouw uitzendbureau eerlijk en betrouwbaar is

5 min3 juni 2024

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024: wees voorbereid!

1 min17 mei 2024

Voordelen van het werken met een gespecialiseerd uitzendbureau.

3 min13 mei 2024