2 min9 juli 2021

Vraagt krappe arbeidsmarkt om sollicitatietips voor werkgevers?

Het internet staat vol met sollicitatietips voor sollicitanten. Handig, maar gezien het enorme tekort aan gemotiveerde en gekwalificeerde kandidaten is dat eigenlijk de omgekeerde wereld. Goede kandidaten hebben de banen voor het uitzoeken in deze krappe arbeidsmarkt. De onzekerheid en angst om afgewezen te worden zou dan ook niet alleen bij de kandidaat, maar óók bij de potentiële werkgever moeten liggen. Als iemand zich goed zou moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek, dan is het wel de werkgever.

Bij ‘vrij traditionele’ sollicitatiegesprekken verwachten we van kandidaten dat ze zich goed hebben ingelezen in het bedrijf en de functie, om ze vervolgens het hemd van het lijf te vragen. Sfeer, werkomstandigheden en opleidingsmogelijkheden komen vaak pas aan bod als de kandidaat hier zelf naar vraagt. Om het naar het commerciële proces te vertalen: de werkgever stelt zich op als een inkoper in plaats van een verkoper. En dat is in deze krappe arbeidsmarkt niet de beste strategie. Daarom volgt hieronder een top 5 van sollicitatietips voor werkgevers.

Onderscheid je in de krappe arbeidsmarkt met deze 5 sollicitatietips

  1. Weet waar de doelgroep behoefte aan heeft! Een elektricien heeft vaak totaal andere behoeften dan een verpleegkundige bij een zorginstelling.
  2. Onderzoek wat u als werkgever uniek maakt en doe daar uw voordeel mee. Focus dan niet alleen op salaris en andere primaire arbeidsvoorwaarden, maar vooral ook op ontwikkelingsmogelijkheden, werksfeer, activiteiten buiten het werk, etc.
  3. Geef een rondleiding door het bedrijf en sla daarbij de beoogde werkplek, collega’s van de kandidaat en kantine zeker niet over.
  4. Vertel wat over het team waarin de kandidaat komt te werken: hoe is de sfeer, wat zijn de leeftijden en achtergrond van de collega’s en hoe werkt het team samen?
  5. En dan nog de meest simpele, maar o zo belangrijke dooddoeners: reageer op tijd op telefoontjes of mailtjes, kom op tijd bij het gesprek, laat de kandidaat niet wachten, heet hem of haar welkom, bied wat te drinken aan, stel hem of haar gerust en maak duidelijk blij te zijn met het gesprek.

Kortom; verkoop het bedrijf naar een kandidaat met dezelfde energie en passie als bij een potentiële nieuwe grote klant!

Hulp nodig bij het werven van kandidaten?

Kunt u wel wat hulp gebruiken om nieuwe kandidaten aan uw bedrijf te binden in deze krappe arbeidsmarkt? We helpen graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op of bel naar +31 33 245 05 17

Personeel nodig?

Laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact op!


Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Het minimumuurloon komt eraan. Wat betekent dit voor u als klant van Covebo?

2 min16 oktober 2023

Krapte op de arbeidsmarkt: wat is de oplossing?

2 min20 januari 2022

Covebo Uitzendgroep trotse initiatiefnemer van campagne Arbeidsmigratie Werkt!

1 min16 juni 2021